Επ. Θεσμών: Έχουν διαβρωθεί τα περιουσιακά της Λαικής τράπεζας

Η συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στο εξωτερικό συνεχίζεται  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ενώπιον της οποίας εκπρόσωπος της Αρχής Εξυγίανσης (Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) ανέφερε πως με τις μελέτες, τα δικηγορικά έξοδα και άλλες διαδικασίες, έχουν διαβρωθεί τα όποια εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε πως η Αρχή Εξυγίανσης “άλλαξε πλεύση” και, επικαλούμενη νομικά προβλήματα, ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο διατεθούν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής στους πιστωτές της.

Κατά τη συνέχιση της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, την Τετάρτη, ο Ειδικός Διαχειριστής της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd Κρις Παύλου, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της τράπεζας της Ρωσίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση με επενδυτή για να πωληθεί. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΚΑΛΑ είπαν στην Επιτροπή ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της θυγατρικής της Λαϊκής για παράνομα δάνεια, ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Ειδικός Διαχειριστής ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προς πώληση των υποκαταστημάτων της Ρωσίας, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η όποια ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά γινόταν λόγος για παράνομα δάνεια. Ο κ. Παύλου είπε πως η μαφία είχε υπό τον έλεγχό της καταστήματα και “των δύο Τραπεζών στη Ρωσία” και είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι αυτά δεν αγοράστηκαν για εμπορικούς λόγους.

Ο κ. Παύλου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι έκλεισαν συμφωνίες για την πώληση των υποκαταστημάτων σε Ρουμανία και Σερβία, οι οποίες τελούν υπό την έγκριση των οικείων Κεντρικών Τραπεζών και σε δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσει συμφωνία και για τα υποκαταστήματα της Ουκρανίας. Σε ό,τι αφορά την επενδυτική της Ελλάδας, ο κ. Παύλου είπε πως η προοπτική είναι θετική, ενώ σε ότι αφορά στη Μάλτα είπε πως προ ημερών υπήρξε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν με αίτηση των κουρεμένων καταθετών, η οποία θα εφεσιβλήθηκε. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για πώληση θα συνεχιστούν παρά τα ασφαλιστικά μέτρα.

Κάποιοι εκ των βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους σε ποινικές ευθύνες και είπαν ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση μέχρι τέλους.

Περαιτέρω, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις για εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στην Ουκρανία και για το καλό περιουσιακό στοιχείο στη Μάλτα, που αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, λόγω αγωγών από κουρεμένους της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, όπως και επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα, που κινείται με αρκετά θετικό ρυθμό.

Ο κ. Ζαχαρίου παρατήρησε ότι σε καμία Αρχή Εξυγίανσης δεν έχει δαπανηθεί τόσος χρόνος για εξυγίανση, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να γνωρίζουν τί κάνουν οι πιστωτές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συζήτηση στην προηγούμενη συνεδρία του σώματος, η Αρχή Εξυγίανσης άφησε να νοηθεί ότι μελετά το ενδεχόμενο στο τέλος του χρόνου να διαθέσει τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής στους πιστωτές, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή συνεδρία άλλαξε πλεύση, και επικαλούμενη νομικά προβλήματα ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι αδύνατο.

Ο κ. Ζαχαρίου αφού ανέφερε ότι οι Βουλευτές έθεσαν σωρεία ερωτημάτων σε σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, είπε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει κατά πόσο μπορούμε να βγούμε από την Αρχή Εξυγίανσης με διάθεση των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές, προσθέτοντας ότι όλα αυτά αναμένεται να απαντηθούν σε 15 ημέρες, στη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, είπε ότι πέραν του γεγονότος ότι ελέγχονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας το 2013 ως ζημιογόνες και καταστροφικές για την κυπριακή κοινωνία, παρατηρούμε ότι η διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στο εξωτερικό παραπαίει.

Συνεχίζοντας είπε πως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα για χειρισμούς που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια. Είπε επίσης ότι πολλά από τα ερωτήματα οδηγούν τους Κεντρικούς Τραπεζίτες εκείνης της εποχής.

Παρατήρησε περαιτέρω ότι από το Διαχειριστή της Λαϊκής ακούστηκαν πράγματα και θαύματα, προσθέτοντας πως αυτά αφορούσαν τη μαφία που διείσδυσε σε συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες αγοράστηκαν από τις τράπεζες μας, για Κύπριους που πηγαινοέρχονταν με τζετ, σε μια διαδικασία εξαγοράς τραπεζών και για το γνήσιο της προσπάθειας εξαγοράς εκείνων των τραπεζών.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική και υπήρξαν παραδοχές, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας πως οι παραδοχές αναφέρουν ότι έχουν διαβρωθεί σημαντικά οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής προς ζημιά της οικονομίας και των πιστωτών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως πρόκειται για μια πολύ γκρίζα εικόνα και διατύπωσε τη θέση ότι το περιεχόμενο των όσων λέχθηκαν στη συνεδρία είναι τέτοιο που πρέπει να απασχολήσει και τις διωκτικές αρχές, αφού έγιναν αναφορές για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, πέραν εκείνων που γνωρίζουμε ότι διερευνώνται.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι
δεσμεύτηκε προς τους καταθέτες και τους μετόχους για τα περιουσιακά της Λαϊκής, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα “θα το τρέξουμε μέχρι τέλους”.

Θεωρούμε ότι αυτά που ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή είναι συνταρακτικά, ανέφερε. “’Οτι δηλαδή, εν γνώση των ελεγκτικών αρχών της Κύπρου και του διαχειριστή της Λαϊκή Τράπεζας, παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ήταν άντρο της παρανομίας, της διακίνησης βρώμικου χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου”, ανέφερε.

“Αυτή η κατηγορία είναι βαρύτατη, όταν διατυπώνεται το 2016”, συνέχισε, αναφέροντας πως είναι πάρα πολύ σκληρό να διαπιστώνεται, με βάση τη μαρτυρία του διαχειριστή της Λαϊκής, ότι “εμπλέκονται και Κύπριοι, που έτρωγαν, έπιναν και ασελγούσαν στην περιουσία της Κεντρικής Τράπεζας”.

“Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε όλους τους εμπλεκόμενους στη Βουλή ώστε να υπάρξει και ποινική διερεύνηση του θέματος ανεξάρτητα από την αξία του συγκεκριμένου υποκαταστήματος στη Ρωσία”, δήλωσε, και καταλήγοντας ανέφερε ότι “η κλοπή του 2013 συνεχίζεται με την απομύζηση ενός νεκρού με αμοιβές συμβούλων και δικηγορικά έξοδα”.