Επ. Εσωτερικών και Οικονομικών συζήτησαν το ν/σ για εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων

Σε σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη συζητήθηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, στους οποίους δεν έγινε η μεταβίβαση του ακινήτου επ` ονόματι τους, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Στόχος των Επιτροπών είναι το νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει τις περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014, να τεθεί ενώπιον έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, στις 3 Σεπτεμβρίου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή αποτελεί προαπαιτούμενο (prior action) για την εκταμίευση της 8ης δόσης από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Για περιπτώσεις πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο.

Σκοπός του νομοσχεδίου που συζητούν σήμερα οι Επιτροπές είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου ώστε να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στον Διευθυντή του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όπως, υπό προϋποθέσεις, προχωρεί σε απαλλαγή, εξάλειψη, μεταφορά ή ακύρωση υποθήκης ή εμπράγματου βάρους ή απαγόρευσης που βαρύνει ακίνητο ή μέρος αυτού, με σκοπό τη μεταβίβαση ακινήτου επ΄ ονόματι του αγοραστή νοουμένου ότι έχει καταβληθεί πλήρως το τίμημα πώλησης.

Με τους βουλευτές να εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις και να προβαίνουν σε εισηγήσεις για συμπερίληψη στο νομοσχέδιο επιπλέον περιπτώσεων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, ο κ. Χάσικος δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίας ότι “είναι εφικτό” να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις των βουλευτών, σημειώνοντας ότι “υπάρχει καλό κλίμα επί του θέματος αρχής ότι δηλαδή πρέπει να προστατευτούν οι δεκάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας ή και ξένων που αγόρασαν (ακίνητο) στην Κύπρο, έχουν πληρώσει ή είναι σε διαδικασία αποπληρωμής”.

“Φροντίσαμε έτσι ώστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες οι περιπτώσεις να κατοχυρωθούν και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Σίγουρα κάποια κενά ή αδυναμίες ενδέχεται να υπολείπονται αλλά αυτά αντιλαμβάνεστε επιλύονται μέσα από την υλοποίηση του νόμου”, πρόσθεσε.

“Αντιλαμβάνομαι ότι η Βουλή – και φαίνεται μέσα από τη συζήτηση και τις ερωτήσεις – συμφωνεί και θέλει να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αναμένω ότι στις 3 Σεπτεμβρίου δεδομένου ότι ξεπεραστούν κάποια άλλα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κανονισμό της Βουλής, θα ψηφιστεί” το νομοσχέδιο, πρόσθεσε.

“Όλοι αυτοί δικαιούνται και εμείς υποχρεωνόμαστε να τους κατοχυρώσουμε”, επισήμανε, προσθέτοντας ότι “μέσα από αυτό το νόμο διαφαίνεται ότι καλύπτουμε κατά συντριπτική πλειοψηφία τις περιπτώσεις”.

Σε σχέση με τις περιπτώσεις που είναι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2014, ο Υπουργός είπε ότι “θα έρθουμε πολύ σύντομα με νέο νομοσχέδιο για να τις καλύψουμε όλες έτσι ώστε να είναι ασφαλής η αγορά και να νοιώθει ο αγοραστής ότι δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για το ακίνητο το οποίο πλήρωσε ή πληρώνει”, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει σχέση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις αλλά “είναι ένα επιπλέον βήμα που κάνουμε ως Κυβέρνηση προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε ξανά αυτά τα φαινόμενα, δηλαδή πληρώνω, εξοφλώ και δεν παίρνω τίτλο ή δεν μπορώ να μεταβιβάσω”.