Επιχείρηση PANGEA: Διεθνής εκστρατεία πάταξης παραποιημένων φαρμάκων

Επιχείρηση PANGEA: Διεθνής εκστρατεία πάταξης παραποιημένων φαρμάκων

Η επιχείρηση Pangea, αποτελεί μια διεθνή εκστρατεία πάταξης του φαινομένου της διαδικτυακής πώλησης παραποιημένων και παράνομων φαρμάκων και προϊόντων υγείας.

Το συντονισμό της επιχείρησης έχει η ΙΝΤERPOL και από την έναρξη της, το 2008, έχει επιτύχει να αποσυρθούν από την αγορά, πέραν των 105 εκατομμυρίων ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά σκευάσματα και να συλληφθούν πέραν των 3,000 προσώπων. Παράλληλα με τον κατασταλτικό της ρόλο, η επιχείρηση Pangea λειτουργεί και ως μέσο ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την αγορά φαρμάκων από μη ελεγχόμενες ιστοσελίδες.

Στο πλαίσιο της Pangea, οι συνδυασμένες προσπάθειες της Αστυνομίας, των τελωνείων, των ρυθμιστικών φορέων και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα έχουν εμποδίσει δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα να φτάσουν στους καταναλωτές και έχουν διαλύσει διάφορα παράνομα δίκτυα τα οποία βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες.

Από την έναρξη της επιχείρησης το 2008, μέχρι σήμερα, συμμετείχαν 153 χώρες από όλο τον κόσμο, με τον αριθμό των ελέγχων να φτάνει τα 12,9 εκατομμύρια πακέτα. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών, επιτεύχθηκε η κατάσχεση 105 εκατομμυρίων ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων, το κλείσιμο 82,000 παράνομων ιστοσελίδων και η σύλληψη πέραν των 3,000 προσώπων.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της Pangea, κατά την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον το 11% των φαρμάκων, που πωλούνται στο διαδίκτυο είναι ψευδεπίγραφα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κατασχέσεων αφορά φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονται επίσης σημαντικοί αριθμοί αντικαταθλιπτικών, αναβολικών, στεροειδών και φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη ή του καρκίνου.

Από το 2015, παρατηρείται επίσης διαφοροποίηση στα παράνομα είδη φαρμακευτικών προϊόντων, που κυκλοφορούν. Πλέον σε αυτά περιλαμβάνονται σημαντικές ποσότητες υπνωτικών, ηρεμιστικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Τα ευρήματα από τις διάφορες φάσεις της επιχείρησης PANGEA καταδεικνύουν ότι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες λαμβάνουν όλο και πιο σύνθετα μέτρα για αποφυγή εντοπισμού των παράνομων δραστηριοτήτων τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάπτυξη πολύπλοκων θαλάσσιων διαδρομών, η απόκρυψη παράνομων φαρμάκων σε φορτία με άλλα αγαθά και η μεταφορά σκευασμάτων σε μικρότερες ποσότητες, για να καταστεί δυσκολότερος ο εντοπισμός τους. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται εν μέρει και στην επιτυχία της επιχείρησης αλλά και στους αυστηρότερους ελέγχους που έχουν εισαγάγει πολλές χώρες.

Μοναδικός σκοπός των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, που πωλούν τα παράνομα φάρμακα μέσω διαδικτύου, είναι το χρηματικό κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την υγεία ή την ζωή των ανυποψίαστων πελατών τους. Μάλιστα, μέσω του παράνομου αυτού εμπορίου, τα κέρδη που αποκομίζουν είναι τεράστια.

Ο Διευθυντής της Μονάδας Οργανωμένου και Αναδυόμενου Εγκλήματος της INTERPOL κος Paul Stanfield, δήλωσε ότι «ακολουθώντας τα ίχνη του χρήματος και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των εγκληματιών, μπορούμε να διαλύσουμε τα εμπλεκόμενα εγκληματικά δίκτυα και να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία». Επιπρόσθετα ο κος Stanfield τόνισε την δέσμευση της INTERPOL για παροχή της αναγκαίας ερευνητικής υποστήριξης προς τις αρχές επιβολής του Νόμου.

Τα μη εγκεκριμένα και παραποιημένα φάρμακα μπορούν να είναι επικίνδυνα για διάφορους λόγους. Μπορεί να περιέχουν λανθασμένη ποσότητα ενεργού συστατικού ή να έχει πλαστογραφηθεί η ημερομηνία λήξης τους. Ορισμένα ψευδεπίγραφα φάρμακα έχουν βρεθεί να περιέχουν ακόμα και υδράργυρο, αρσενικό, δηλητήριο και τσιμέντο. Επίσης, τα μη εγκεκριμένα ιατρικά προϊόντα όπως φακοί επαφής και προφυλακτικά, που αγοράζονται μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι ελαττωματικής ή χαμηλής ποιότητας και να αποτελούν κίνδυνο για τον χρήστη.

Η Γενική Γραμματεία της INTERPOL υπενθυμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από την αγορά και τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων από το διαδίκτυο και καλεί το κοινό να αποφεύγει την αγορά τέτοιων προϊόντων αν αυτά φαίνονται ύποπτα (ορθογραφικά λάθη στην περιγραφή του προϊόντος, απουσία φυσικής διεύθυνσης ή παρουσία υποσχέσεων όπως “χωρίς Κίνδυνο”, “απόλυτα ασφαλές”, “καθ’ όλα νόμιμο”), αν η τιμή είναι ύποπτα χαμηλή και αν η πληρωμή γίνεται μόνο με κρυπτονομίσματα.

Καλεί επίσης το κοινό, πριν από οποιαδήποτε τέτοια αγορά, να βεβαιώνεται ότι αυτή γίνεται από εξουσιοδοτημένες ή ελεγχόμενες πηγές. Σε περιπτώσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι αγορές θα πρέπει να γίνονται μόνο από εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης.

Τέλος, η ΙΝΤΕRPOL καλεί το κοινό, να μην αγοράζει φαρμακευτικά σκευάσματα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.