Επιχείρηση εξολόθρευσης των αρουραίων ξεκινάει η Νέα Ζηλανδία

Αντιμέτωπη με μια «πληγή βιβλικών διαστάσεων», η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έδωσε το πράσινο φως για την εξόντωση με ποντικοφάρμακο των αρουραίων και των ερμινών σε μια έκταση 10 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Τα οικοσυστήματα της Νέας Ζηλανδίας υπέστησαν σημαντικές βλάβες από την άφιξη των αρουραίων τους προηγούμενους αιώνες. Ταξιδιώτες Μαορί έφεραν πρώτα τον αρουραίο της Πολυνησίας (Rattus exulans), ενώ οι Ευρωπαίοι άποικοι έφεραν αργότερα τον καφέ αρουραίο (Rattus norvegicus) και τον μαύρο αρουραίο (Rattus rattus).

Έφεραν επίσης μαζί τους την ερμίνα (Mustela erminea), ένα θηλαστικό που εκτρέφεται για τη γούνα του, είναι όμως σαρκοβόρο και μπορεί να αποδεκατίσει άλλα, μικρότερα θηλαστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, το νεοζηλανδική υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι ο πληθυσμός των αρουραίων πενταπλασιάστηκε από τα τρία στα 15 εκατομμύρια άτομα και απειλεί να εκτιναχθεί στα 30 εκατομμύρια. Οι ερμίνες επίσης αυξάνονται και εκτιμάται ότι χωρίς τη λήψη μέτρων θα φτάσουν τις 25.000.

Η αύξηση τόσο των αρουραίων όσο και των ερμινών αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή σπόρων από τα απέραντα δάση οξιάς. Και όταν οι σπόροι εξαντληθούν, τα πεινασμένα ζώα θα μπορούσαν να στραφούν σε ενδημικά είδη πτηνών που δεν πετούν, όπως το κίβι, το κάβα και το κέα.

«Τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν να θαυμάσουν τα κίβι στο φυσικό τους περιβάλλον αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας» προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Δρ Νικ Σμιθ.

Αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις τάσσονται ωστόσο κατά της επιχείρησης, στην οποία θα ριχτούν από ελικόπτερα μετάλες ποσότητες ενός βιοδιασπώμενου ποντικοφάρμακου με την ονομασία 1080.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, δηλώνει ότι το ποντικοφάρμακο είναι η μόνη λύση, καθώς θα ήταν αδύνατο να πιαστούν με παγίδες 30 εκατομμύρια αρουραίοι.