Επιφυλακτικός ο οίκος Standard & Poor’s για την κυπριακή οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Κράμερ αξιωματούχο του οίκου αξιολόγησης S&P οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους και να τονώσουν την ανάπτυξη και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας είναι απίθανη μέχρι τη βελτίωση της κατάστασης των οικονομιών τους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου Standard & Poor’s για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μόριτς Κράμερ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του οίκου αξιολόγησης, «η υπερχρέωση σε περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δημιουργεί τεράστιους κινδύνους στην προοπτική ανάπτυξης της ευρωζώνης». Επομένως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών-μελών μέχρι να βελτιωθούν τα βασικά στοιχεία των οικονομικών τους.

Κατά τον κ. Κράμερ, οι χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση του χρέους, η Ισπανία και η Ιρλανδία, έχουν ήδη δει την πιστοληπτική τους ικανότητα να αναβαθμίζεται.

Αντίθετα, αναφερόμενος στην Κύπρο και στην Ελλάδα σημείωσε ότι η επιστροφή τους στις αγορές είχε μικρό αντίκτυπο στη δική τους πιστοληπτική ικανότητα. «Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από το να μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και να αυτοχρηματοδοτούνται», σχολίασε ο Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του S&P και συμπλήρωσε: «Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πώς το προφίλ χρέους της ελληνικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί με την πολύ σημαντική επιμήκυνση της ωρίμανσης των επίσημων δανείων».