Επιτελείο Μαυρογιάννη: Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα εισοδήματα των πολιτών

Επιτελείο Μαυρογιάννη: Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα εισοδήματα των πολιτών

Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 9,6% και φαίνεται να βαδίζει ολοταχώς σε διψήφια ποσοστά. Η απώλεια εισοδημάτων για τα νοικοκυριά, έχει αγγίξει ιστορικά επίπεδα. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, ένας μισθός των 1000 ευρώ, φέτος αξίζει 904 ευρώ.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πολίτες, είναι οι επιμέρους αυξήσεις των τιμών όπως για παράδειγμα τα πετρελαιοειδή που έχουν αυξηθεί κατά 46% και ο ηλεκτρισμός που κοστίζει για τον καταναλωτή 40% περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Σωρευτικά, η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη τιμών, έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο κόστος διαβίωσης τόσο των ευάλωτων ομάδων όσο και της μεσαίας τάξης.

Όσο ποτέ άλλοτε, είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού της διάβρωσης των εισοδημάτων των πολιτών και της συγκράτησης του επιπέδου κατανάλωσης στην οικονομία της χώρας. Η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και η επιβολή πλαφόν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι μερικά από τα εργαλεία που θα πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για να ελαφρύνει τα επιπλέον οικονομικά βάρη, που ολοένα και περισσότερο φορτώνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Την ίδια ώρα, η επαναφορά και η επέκταση της ΑΤΑ, καθώς και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων προς τις ευάλωτες ομάδες, θα δώσουν ανάσα στους συμπολίτες μας που βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Η Δικαιοσύνη απαιτεί ολιστική προσέγγιση»

Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της Δικαιοσύνης κατά τη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, παραμένουν επί χρόνια ανεπίλυτα ζητήματα όπως η υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται κυρίως στα πρωτόδικα δικαστήρια.

Χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση, για την περαιτέρω ενίσχυση του κράτος δικαίου που θα προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τοποθετώντας τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τον περιορισμό της διαφθοράς κλείνοντας παράλληλα τα νομικά παράθυρα εκεί και όπου υπάρχουν. Η χρονοβόρα απονομή δικαιοσύνης, θέτει ταυτόχρονα ισχυρά εμπόδια για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Κατά συνέπεια, κρίνεται ως αναγκαία η διοχέτευση περισσότερων πόρων προς τον επιδιωκόμενο στόχο του εκσυγχρονισμού, μέσα από την υιοθέτηση των τεχνολογικών εργαλείων για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές για τη ψηφιακή δικαιοσύνη, η οποία θα επιφέρει ταχύτερες δικαστικές διαδικασίες. Παράλληλα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί το όλο πλαίσιο της διαζευκτικής επίλυσης διαφορών. Στόχος είναι η συγκρότηση ενός συστήματος δικαίου, που θα απονέμει μία αμερόληπτη και αποτελεσματική δικαιοσύνη, η οποία θα εμπνέει αξιοπιστία στην κοινωνία και στους πολίτες.