Επιτέλους, τέρμα στις ψευδαισθήσεις – Επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής

Του Γιώργου Γεωργίου
Εκπροσώπου Τύπου της ΕΔΕΚ

Διερωτώμαι τι είδους εμπιστοσύνη θα επιχειρηθεί να οικοδομηθεί στη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον εκπρόσωπο της κατοχής Ερσίν Τατάρ, μετά από όλα αυτά που έγιναν και λέχθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, πριν, κατά και μετά τα εγκαίνια κτιρίων του λεγόμενου «προεδρικού» και της λεγόμενης «βουλής» από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του, ήταν πέρα από προκλητικός. Το μήνυμα που έστειλε είναι ότι «η λύση των δύο κρατών είναι το κοινό όραμα της ”τδβκ” και της Τουρκίας» και ότι το ψευδοκράτος είναι ένα απόλυτα ελεγχόμενο παράρτημα της Τουρκίας. Απείλησε μάλιστα όσους τουρκοκύπριους αντιδρούν στην καταδυνάστευση της τ/κ κοινότητας από την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι έγιναν και συλλήψεις τουρκοκυπρίων διαδηλωτών, τις οποίες όλοι καταδικάζουμε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν επίσης απόλυτα αδιάλλακτος, καθώς απέρριψε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άρση της απαγόρευσης χρήσης ενός τουρκικού λιμανιού από πλοία υπό κυπριακή σημαία, αξιώνοντας ως αντάλλαγμα ουσιαστικά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το δε ανδρείκελο της κατοχής, Ερσίν Τατάρ, προ των εγκαινίων, απείλησε τους Ελληνοκύπριους ότι ακούν τον ήχο των τουρκικών αεροπλάνων και «νιώθουν άσχημα» και χαρακτήρισε την Κύπρο οθωμανικό νησί και προέκταση της Ανατολίας.

Διερωτώμαι αν τα λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, θα αντιμετωπίσουν την αδιαλλαξία και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.

Πλέον, η λεκτική καταδίκη αυτών των συμπεριφορών δεν αρκεί.

Επιβάλλεται αλλαγή τακτικής στην παρούσα φάση:

  • Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα κινηθεί ούτε βήμα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αν δεν υπάρξει απτή αλλαγή στην τουρκική στάση
  • Καταγγελία στον ΟΗΕ και ξεκάθαρη θέση στην κυρία Ολγκίν που διορίστηκε εκ νέου προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η πλευρά μας στην επόμενη πενταμερή διάσκεψη θα συζητήσει μόνο την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή τη διεθνή πτυχή της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
  • Καμία συζήτηση για λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και νέα οδοφράγματα

Επιτέλους, ας εγκαταλείψουν κάποιοι τις ψευδαισθήσεις και ας επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση, ως θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.