Επιστροφή Τσίπρα από Αργεντινή – Θετικές και αρνητικές εμπειρίες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι κρατάμε εμπειρίες -θετικές και αρνητικές- δυο χωρών που έγιναν πειραματόζωα -πολύ πριν γίνει η χώρα μας- μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Που, όμως, κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, από την  Αργεντινή.

Η βασική ιδέα του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Αργεντινής, «πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για όλους» ήταν το θέμα της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας Αρμάνδο Μπουντού στο Μπουένος Άιρες, στην έδρα της Γερουσίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων .

Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η απασχόληση είναι η «καρδιά» της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε ο κ. Μπουντού.  Η αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, η ενίσχυση διακρατικών συμφωνιών, η στροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία (ειδικά σε νέους τομείς όπως π.χ. ραντάρ), καθώς και ο ριζικός επανακαθορισμός της έννοιας της δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με τους νόμους της αγοράς, είναι, κάποιοι από τους βασικούς πυλώνες αυτής της πολιτικής.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (CTA). «Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος που συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Hugo Yasky, ο οποίος υπενθύμισε τη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί, πριν από λίγες εβδομάδες, έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.

«Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία που σήμερα, όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλον τον κόσμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσφέροντας στην ηγεσία της CTA μια γκραβούρα της Ακρόπολης, «λίκνο» -όπως σημείωσε- «του πολιτισμού που, υπό μία έννοια, συμβολίζει τη διαρκή μάχη της ανθρωπότητας για πρόοδο και προκοπή».
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Νοτίου Αμερικής Ταράσιο, ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες.