Επιστροφή στα θρανία: Συμβουλές για την ομαλή μετάβαση στη νέα σχολική χρονιά

Της Γεωργίας Κωνσταντίνου*

Το καλοκαίρι τελειώνει και η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τους υποχρεώσεις είναι πλέον γεγονός. Καταλυτικό ρόλο στην προετοιμασία του παιδιού για την ομαλή προσαρμογή στην ιδέα της επιστροφής στο σχολείο παίζουν οι γονείς.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να εξοικειωθεί με την ιδέα. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα θεωρήσει την επιστροφή στα θρανία ως μία φυσιολογική κατάσταση για την οποία ήταν προετοιμασμένο.

Για να προετοιμάσετε λοιπόν το παιδί κατάλληλα, καλό θα ήταν να εφαρμόσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Τονίστε στο παιδί σας τις θετικές πλευρές του σχολείου, όπως για παράδειγμα τη συνάντηση με παλιούς φίλους και συμμαθητές του, τη γνωριμία με νέους φίλους και την επανέναρξη των σχολικών δραστηριοτήτων που το ευχαριστούσαν και τις οποίες είχε επιθυμήσει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
  • Συζητήστε μαζί του θέματα που μπορεί να το προβληματίζουν και να το αγχώνουν σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο και αναφέρετέ του ότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι συμμαθητές του που  βιώνουν τις ίδιες ανησυχίες με αυτό.
  • Κάντε το παιδί να αισθανθεί άνετα με την όλη διαδικασία δίνοντάς του την αίσθηση του οικείου και του φυσιολογικού. Αποφύγετε να επαναφέρετε συνεχώς στην κουβέντα σας το άνοιγμα των σχολείων και ζητήστε και από τα οικεία σας πρόσωπα να το αποφύγουν.
  • Αποφύγετε εκφράσεις του τύπου «τέλειωσε η διασκέδαση, ώρα για δουλειά», «τέλος οι βόλτες και το παιχνίδι, τώρα θα στρωθείς στο διάβασμα», που μπορεί να αγχώσουν το παιδί και να το προδιαθέσουν αρνητικά απέναντι στο σχολείο.
  • Αν το παιδί σας πηγαίνει στο δημοτικό μπορείτε να του διαβάσετε παραμύθια σχετικά με την επιστροφή στα θρανία τα οποία θα βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει το άγχος του (ειδικά εάν θα πάει πρώτη τάξη του δημοτικού) και να ενταχθεί ομαλά στη σχολική καθημερινότητα.
  • Κάντε μαζί με το παιδί τις σχετικές προετοιμασίες. Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τη σχολική τσάντα και τη γραφική ύλη που θα χρειαστεί και ετοιμάστε μαζί το χώρο όπου θα μελετά.
  • Κανονίστε μια βόλτα με το παιδί σας στο σχολείο ακολουθώντας τη διαδρομή που θα κάνει κι όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Αν το σχολείο είναι ανοιχτό ρωτήστε αν μπορείτε να περιηγηθείτε στους εσωτερικούς χώρους ώστε το παιδί να νιώσει πιο οικεία.
  • Αναφέρετε στο παιδί σας ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια τις πρώτες μέρες στο σχολείο για να κάνουν την προσαρμογή των παιδιών σε αυτό όσο το δυνατόν πιο εύκολη.
  • Εξηγήστε του ποιο θα είναι το ωράριο μελέτης, ξεκούρασης, δραστηριοτήτων και ύπνου χωρίς φυσικά να είστε απόλυτοι με το πρόγραμμα αυτό.
  • Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας όπως συγκεκριμένη ώρα ύπνου και ξυπνήματος και μείωση της έκθεσης σε οθόνες (τηλεόρασης, υπολογιστή, τάμπλετ).
  • Σημαντικό είναι, επίσης, να προετοιμάσετε το παιδί για μία σωστή διατροφική συμπεριφορά για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε καθημερινό πρόγραμμα διατροφής το οποίο να περιλαμβάνει πρωινό, να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες γευμάτων μέσα στην ημέρα και να αποφεύγονται τα ανθυγιεινά φαγητά (τροφές πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη).

Αναντίρρητα, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί πηγή άγχους για πολλά παιδιά και γονείς. Εάν, όμως, οι γονείς είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, τότε θα μπορέσουν να ενθαρρύνουν και να καθοδηγήσουν με επιτυχία τα παιδιά τους στο νέο τους αυτό ξεκίνημα.

Καλή σχολική χρονιά!

*Head of Greek, The International School of Paphos