Επιστροφή Έιντε στην Κύπρο

Επιστρέφει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα ο Ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ.Έιντε αναφέρει πως κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, μοιράστηκε με τους δύο ηγέτες, τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ενώ τόνισε πως παραμένει πεπεισμένος πως η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, είναι μέσα από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Επισημένει επίσης πως θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ όλες τις εξελίξεις και θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Έιντε, αναφέρει ακόμη ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη είχε λεπτομερείς συζητήσεις με τον ΓΓ των ΗΕ, την ανώτατη ηγεσία του ΟΗΕ, τις εγγυήτριες δυνάμεις και με ένα ευρύ φάσμα της διπλωματικής κοινότητας.

 

«Κατά τις επαφές μου με τους ηγέτες στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα, μοιράστηκα τα αποτελέσματα των επαφών μου στη Νέα Υόρκη και άκουσα τους δικούς τους προβληματισμούς για το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα. Επιπρόσθετα, είχα συζητήσεις με άλλους σημαντικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της διπλωματικής κοινότητας στη Λευκωσία και τους αντιπροσώπους της ΕΕ, καθώς και με διεθνή οικονομικά ιδρύματα που στηρίζουν τη διαδικασία», συμπληρώνει. Υπήρξαν εκείνα τα κύρια σημεία, συνεχίζει, που είναι αναγκαία για τη λύση και τα “αναδείχθηκαν σε μια ατμόσφαιρα που χαρακτηριζόταν από προκλήσεις και ένταση”.

 

Υπενθυμίζει ακόμη ότι και ο ίδιος ο ΓΓ έχει πει ότι οι δύο πλευρές είναι σε περίοδο προβληματισμού και αναφέρει πως ο ίδιος, μετά τις συναντήσεις του στο νησί αυτή τη βδομάδα, είναι πεπεισμένος ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να εξερευθεί μόνο στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ.

 

Αναφέρει ότι επιστρέφει στη ΝΥ για να ενημερώσει τον ΓΓ για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του και ότι θα βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο την άλλη βδομάδα για να συνεχίσει τις επαφές