Επιστρέφει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν…

  • Παρά την επιβράδυνση και τις εκκλήσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan για πιο απότομες περικοπές των επιτοκίων, ο Uysal έχει δεσμευθεί να διατηρήσει «έναν λογικό ρυθμό πραγματικής απόδοσης» για τους επενδυτές…

Η αποκλιμάκωση του τουρκικού πληθωρισμού πιθανώς σημείωσε μια παύση, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναγεμίσει τα κρατικά ταμεία με υψηλότερους φόρους ενώ η κεντρική τράπεζα χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική.

Η οπισθοδρόμηση μπορεί να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από μια ειδοποίηση, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της σταδιακής κατάργησης των φορολογικών μειώσεων των αυτοκινήτων. Τα στοιχεία της Δευτέρας θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ανεβαίνοντας σε ετήσια αύξηση 16,9% τον Ιούλιο από 15,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με το διάμεσο των 20 προβλέψεων, οι οποίες περιλαμβάνονται σε έρευνα του Bloomberg.

Ο μηνιαίος «πληθωρισμός είναι αρνητικός, εξαιρουμένων των αυξήσεων των εφάπαξ χρεώσεων», δήλωσε ο Okan Ertem, ανώτερος οικονομολόγος της Turk Ekonomi Bankasi ο οποίος είχε διατυπώσει τις πιο ακριβείς προβλέψεις για τις τιμές του Ιουνίου. «Η τάση αυτή θα συνεχιστεί όσο θα συνεχιστεί η σταθεροποίηση του νομίσματος και η αργή οικονομική δραστηριότητα».

Η κεντρική τράπεζα περιμένει να συνεχιστεί η διολίσθηση καθώς αυτή μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε τρία χρόνια σύμφωνα με τον νέο διοικητή της, Murat Uysal. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αναμένουν ότι η αποπληθωριστική δυναμική θα ενισχυθεί και πάλι τους ερχόμενους μήνες χάρη στα αποτελέσματα βάσης, με τις τελευταίες προβλέψεις να δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και θα φτάσει στο τέλος του έτους στο 13,9%.

Παρά την επιβράδυνση και τις εκκλήσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan για πιο απότομες περικοπές των επιτοκίων, ο Uysal έχει δεσμευθεί να διατηρήσει «έναν λογικό ρυθμό πραγματικής απόδοσης» για τους επενδυτές. Κατά την πρώτη του συνεδρίαση ως υπεύθυνος για την κεντρική τράπεζα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς κατά 425 μονάδες βάσης, δηλαδή έκανε τη μεγαλύτερη μείωση σε τουλάχιστον 17 χρόνια, στο 19,75%.