Επιστολή 35 Αμερικανών βουλευτών στον Μπάιντεν: Μην δώσετε F-16 στον Ερντογάν, διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Την πλήρη αντίθεσή τους στον ενδεχόμενο πώλησης ή αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία, εξέφρασαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, 35 Αμερικανοί βουλευτές.

Στην επιστολή που απέστειλαν στον Αμερικανό πρόεδρο, οι 35 βουλευτές αναφέρουν πως θα μπλοκάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για πώληση ή αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία, τονίζοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αγνοήσει τις δεσμεύσεις της χώρας του ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στις διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος, αντί για το συλλογικό καλό των συμμάχων του.

Ακολουθεί η επιστολή:

8 Ιουλίου 2022
Αγαπητέ Πρόεδρε Μπάιντεν,
Ανησυχούμε βαθύτατα από τα σχόλια που έγιναν στις 30 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στη Μαδρίτη της Ισπανίας, σχετικά με την πιθανή πώληση Block 70 F-16 και μηχανικών αναβαθμίσεων στην Τουρκία. Προτρέψαμε έντονα την απόρριψη αυτής της πώλησης επειδή θα ανταμείψει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αγνόησε τις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν επέλεξε με συνέπεια να δίνει προτεραιότητα στις διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να μπλοκάρει Φινλανδία και Σουηδία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες και άσχετες παραχωρήσεις καθιστά σαφές ότι έχει κάνει το ελάχιστο για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες.

Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν αντιθετικών στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Το καθεστώς του έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του δύναμη για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική για χρόνια. Τουρκικές και Τουρκικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα και εξαρτήματα κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του σκόπιμου βομβαρδισμού πολιτικών στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μεταμορφωθεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότερο, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να αξιοποιεί συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία ενδεχομένως αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες τακτικής για αμερικανικά όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Επιπλέον, το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να προωθεί άδικες εκλογές, να καταπνίγει την κοινωνία των πολιτών και να καταχράζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του για να διατηρήσει την εξουσία. Με την τουρκική οικονομία σε παρακμή και τον Ερντογάν να στέκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα ειδησεογραφικά μέσα που ελέγχονται άμεσα από το καταπιεστικό κυβερνών κόμμα του θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη πώληση όπλων ως προπαγάνδα για να τον υποστηρίξουν όπως έχουν ήδη κάνει με το concessio ns αποκτήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Καθώς η Διοίκησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι θα προβούμε σε κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως Μέλη του Κογκρέσου για να αποτρέψουμε την πρόοδο της. Το προηγούμενο δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει συμπεριφορά εάν συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε τις προσπάθειές του για υπονόμευση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στρατό της Τουρκίας μέχρι να γίνουν απτά βήματα για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτές τις ανησυχίες και αναμένουμε την έγκαιρη απάντησή σας.