Επιστολή του Κύπριου προέδρου κομίζει στον Ερντογάν ο Βενιζέλος

Επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μεταφέρει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη στην Αγκυρα για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα, στην επιστολή προς τον κ. Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης ζητά τη συνεργασία της Τουρκίας για να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητά συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, αλλά εκείνο που ουσιαστικά υποδεικνύει στην επιστολή του είναι να αποδείξει την ειλικρίνεια των δηλώσεών του για βούληση επίλυσης του Κυπριακού.

Η Λευκωσία διά της παρέμβασης αυτής τονίζει την ανάγκη εποικοδομητικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας και ενεργότερης εμπλοκής στις συζητήσεις του Κυπριακού. Είναι σαφές πως με την κίνηση αυτή επιχειρείται η καταγραφή των προθέσεων της Άγκυρας, μετά και τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία δεν αναμένουν οποιαδήποτε γραπτή απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γι’ αυτό άλλωστε και στην επιστολή δεν τίθεται έστω υπό μορφή βολιδοσκόπησης ενδεχόμενη συνάντηση του νέου προέδρου της Τουρκίας με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Αναμένεται, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα δώσει απάντηση στην επιστολή Αναστασιάδη εμμέσως. Δηλαδή, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, που είναι προγραμματισμένη να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το γεγονός ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.