Επιστολή Παπανδρέου σε Βενιζέλο για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση

Μια ημέρα μετά την συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσω της οποία εκφράζει τις θέσεις και τις επιφυλάξεις του σχετικά με την πορεία και το μέλλον του Κινήματος

Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός ζητά, μεταξύ άλλων, την προκήρυξη «έκτακτου και ανοιχτού συνεδρίου» που θα «συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι». Αμέσως μετά το συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ζητά «εκλογή νέου προέδρου από τη βάση».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα και «αν επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό.»

Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει ανοιχτά τις διαφωνίες του με τη Δημοκρατική Παράταξη, λέγοντας ότι «η ενασχόληση με το κομματικό «καπέλο», με την ονοματολογία, αλλά και με τις όποιες μεταμορφώσεις του Κινήματος, σκοτώνει την ουσία».
«Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες που εξέφρασε, λένε ότι, τα όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε μέρα που συνεχίζονται όλες αυτές οι πρακτικές και οι διαδικασίες, το Κίνημα αιμορραγεί. Μερικοί λένε, μάλιστα, ότι πλέον ψυχορραγεί. Ούτε Θέσεις υπάρχουν, ούτε Συμμετοχή. Είναι προφανές ότι, τα όποια σχήματα έπονται» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και προτείνει «όλα από τη βάση».
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος του. Υπαρξιακά ζητήματα του Κινήματος τα λύνει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να υπάρχει, ή συνεχίσει να υπάρχει, ή μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, ή μετονομαστεί σε οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι θέμα του κόσμου του, κανενός άλλου» τονίζει.