Επιστολή ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ στον Υπ. Μεταφορών για τη λήψη προληπτικών μέτρων στις επιβατικές συγκοινωνίες

Η ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ απέστειλε σήμερα 3 Μαϊου, επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών κ Έργων κ. Γιάννη Καρούσο, με θέμα τη Λήψη Προληπτικών Μέτρων Υγείας για αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού στις επιβατικές συγκοινωνίες.

Την επιστολή, που υπογράφει ο Αναπληρωτής Γεν. Γρ. της ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ Χαράλαμπος Αυγουστή, έχει κοινοποήθει και στις εταιρέιες ΟΣΕΛ , ΕΜΕΛ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΟΣ «ΖΗΝΩΝΑΣ» Λ.Τ.Δ., ΟΣΕΑ , ΟΣΥΠΑ ΛΤΔ, ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ και αναφέρει τα ακόλουθα:

Επανερχόμαστε στο πιο πάνω θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα θέλαμε να προτείνουμε κάποια επιπλέον μέτρα τα οποία φαίνεται να είναι επιτακτικά:

• Προστασία των οδηγών από την επαφή με τους επιβάτες στα λεωφορεία με διάφανο πλαστικό ή με κουβούκλιο, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου (π.χ. υπεραγορές).

• Επανεξέταση του μέτρου της εφαρμογής του 50% χωρητικότητας, καθώς μιλούμε για 41 επιβάτες σε χώρο 24 τετραγωνικών μέτρων χωρίς επαρκή εξαερισμό, ενώ στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ένας άνθρωπος κάθε 8 τετραγωνικά μέτρα.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας και από τους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως συμβαίνει στις πλείστες χώρες ανά τον κόσμο. Επιτακτικό καθώς έχουμε ένα επιβάτη για κάθε περίπου μισό τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των επιβατών.

• Απρόσκοπτος εφοδιασμός των υλικών απολύμανσης και προφύλαξης προς τους εργαζόμενους.

• Συχνότερη επανάληψη της διαδικασίας απολύμανσης των λεωφορείων και όχι κάθε δεκατέσσερις ημέρες όπως ισχύει σήμερα.

• Έλεγχος των λεωφορείων από τους ελεγκτές μόνο στους σταθμούς, για να αποφευχθεί πιθανή μετάδοση του ιού μέσω της συνεχούς μετακίνησης τους.

• Μελέτη και ενημέρωση για τον τρόπο χρήσης του κλιματισμού στα λεωφορεία ενόψει και των θερμότερων ημερών που επίκεινται.

Δεδομένης και της αύξησης της επιβατικής κίνησης με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Βέβαιοι για την θετική σας συνεργασία.