Επιστολή Λιλλήκα στον ΠτΔ για το σχέδιο Εστία και χαμηλόμισθους

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητά όπως ενταχθούν στο σχέδιο Εστία και οι χαμηλόμισθοι συμπατριώτες μας των οποίων τα εισοδήματα τους είναι τόσο χαμηλά που δεν φορολογούνται .

Στην επιστολή σημειώνεται ότι ήδη η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε Πρόταση Νόμου με την οποία επιβραβεύεται ο δανειολήπτης ο οποίος έχει προσωπικό δάνειο και υποθήκη την πρώτη κατοικία, το οποίο εξυπηρετείται, με την αφαίρεση του ετήσιου τόκου από το ακαθάριστο εισόδημα του.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας

6 Ιουλίου 2018

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την χθεσινή μας πολύ εποικοδομητική συνάντηση όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα ζητήματα του Συνεργατισμού και των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Όπως σας έχω αναφέρει, εκτός από τις θέσεις μας που αφορούν την προστασία των ευάλωτων ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θεωρούμε πως θα πρέπει να ανταμείψουμε και όσους, παρά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, αποφάσισαν να στερηθούν άλλα πράγματα για να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στην Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία τροποποιεί τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος του 2002 (Ν. 118(I)/2002).

Στην περίπτωση δανειολήπτη με προσωπικό δάνειο και υποθήκη την πρώτη κατοικία το οποίο εξυπηρετείται, με την Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε θα αφαιρείται ο ετήσιος τόκος από το ακαθάριστο εισόδημα του.

Για τους χαμηλόμισθους συμπατριώτες μας που τα εισοδήματα τους είναι τόσο χαμηλά που δεν φορολογούνται, εισήγηση μας είναι όπως ενταχθούν και αυτοί στο πρόγραμμα Εστία.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσουμε όντως τις ευάλωτες ομάδες και θα περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία πως οι συνεπείς δανειολήπτες και γενικά οι συνεπείς πολίτες έναντι του Νόμου και της Πολιτείας δεν είναι κορόιδα.

Η Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τους πολίτες οι οποίοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σέβονται το Κράτος και τους νόμους του. Ως Πολιτεία τρεις, τουλάχιστον φορές, με τις αποφάσεις μας επιβραβεύσαμε και ευνοήσαμε τους παρανομούντες στέλνοντας στην κοινωνία το λανθασμένο και επιβλαβές μήνυμα ότι από την παρανομία μπορεί τελικά να προκύψει κέρδος, ενώ η νομιμότητα δεν εκτιμιέται και δεν αναγνωρίζεται. Με την φορολογική αμνηστία επιβραβεύσαμε τους φοροφυγάδες οι οποίοι τελικά νομιμοποίησαν τα λεφτά τους πληρώνοντας την ελάχιστη φορολογία του 5%. Με την πολεοδομική αμνηστία επιβραβεύσαμε όσους παραβίασαν τον νόμο. Τώρα με το πρόγραμμα Εστία, πάμε να επιβραβεύσουμε κι αυτούς που ενδεχόμενα ενώ μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις δεν το έπραξαν.

Εκτιμώ, κύριε Πρόεδρε, ότι θα πρέπει η Πολιτεία να δημιουργεί θετικά παραδείγματα. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε για τις επόμενες γενιές μια κοινωνία πραγματικά δίκαιη, η οποία θα επιβραβεύει τους συνεπείς και θα στηρίζει όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών