Επιστολή θα στείλει ο Αναστασιάδης στον Γκουτιέρες

Πυρά κατά του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε συνεχίζει να εξαπολύει η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρώντας πώς οι παρεμβάσεις του εξυπηρετούν τις θέσεις της Τουρκίας. Τον Άιντε είχε κατηγορήσει ως «λομπίστα» της Άγκυρας και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων και βλέπουμε τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα ΟΗΕ να υιοθετεί τους εκφοβισμούς που ακούμε καθημερινά από τον τουρκική πλευρά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξηγώντας τις βολές που εξαπέλυσε σε βάρος του Άιντε την Κυριακή ο Κύπριος Πρόεδρος. Πρόσθεσε δε ο Χριστοδουλίδης ότι ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ «αντί να ασκεί κριτική στις καθημερινές απειλές από Τούρκους αξιωματούχους, στην ουσία τις επικαλείται έτσι ώστε να ασκεί έμμεσα κριτική στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου», συμπεριφορά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «εποικοδομητική».

Ο Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην επιστολή που θα στείλει ο Αναστασιάδης στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ,Αντόνιο Γκουτιέρες, είπε πως «θα αφορά κατά κύριο λόγο τις απειλές της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνεται και αναφορά στις δηλώσεις του κ. Άιντε», κατέληξε σημειώνοντας πώς ο ρόλος του ειδικού συμβούλου είναι να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος θυμίζοντας πώς έχουν εμπλακεί στον Κυπριακό συνολικά 27 ειδικοί σύμβουλοι.