Επιστολή διαμαρτυρίας και «αγανάκτησης» υποστηρικτών Αρχιμανδρίτη Ευμένιου προς Αρχιεπισκοπή

Η ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη Ευμένιου απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στον Γιάννο Χαριλάου, διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος της Ιεράς Αρχιεπσικοπής και γενικό υπέυθυνο εκλογών,  όπου εκφραζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα τεκταίνονται στην περιφέρεια της Μητρόπολης Κιτίου.

Μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου, η οποία έγινε αποδεκτή από την ιερά Σύνοδο στις 19 Ιουνίου, ο Μητροπολιτικός θρόνος Κιτίου, έχει κηρυχθεί την ίδια μέρα, εν χηρεία και τοποτηρητής ανέλαβε κατά τον Καταστατικό Χάρτη ο Μακαριώτατος.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη η εκλογή μπορεί να γίνει εντός 40 ημερών από την ημέρα που θα κηρυχθεί εν χηρεία ο Θρόνος.

Στη «μάχη» για τη διαδοχής ήδη έχει μπει ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος καθώς επίσης και ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.

Αυτούσια η επιστολή διαμαρτυρίας προς την Αρχιεπισκοπή:

Κύριο

Γιάννο Χαριλάου

Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος

Εκκλησίας της Κύπρου   και

Γενικό Υπεύθυνο Εκλογών

Κύριε Χαριλάου,

Δια της παρούσης επιστολής σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία  αλλά και  αγανάκτηση μας για τα όσα  αντιδημοκρατικά  και αντικαταστατικά , τεκταίνονται αυτή τη περίοδο  στην περιφέρεια της Μητρόπολης μας.

  1. Τα γραφεία της Ιερά Μητρόπολης τελούν υπό καθεστώς κατάληψης από τον Αρσινόης Νεκτάριο και την ομάδα του.
  2. Ο Αρσινόης Νεκτάριος αυτοπαρουσιάζεται παντού ως τοποτηρητής της Ιεράς Συνόδου.
  3. Μεγάλος αριθμός ιερέων και επιτρόπων μας έχει αποκαλύψει πως ο ίδιος ο Αρσινόης προσωπικά έχει δώσει οδηγίες προς όλους τους ιερείς  όπως απαγορεύσουν στον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο την είσοδο του σε όλους τους Ναούς της Μητρόπολης μας.
  4. Επίσης έχει δώσει προσωπική οδηγία όπως αναρτηθούν πανό υπέρ της υποψηφιότητας του στις προσόψεις όλων των ναών, καθώς και την τοποθέτηση διαφημιστικού υλικό και αφισών εντός  των ναών και φυσικά εννοείται να  απαγορεύεται η παρουσία αντίστοιχου υλικού  του συνυποψήφιού του
  5. Ο Αρσινόης Νεκτάριος έχει δώσει προσωπικά οδηγίες στους ιερείς όπως αναγνώσουν δήλωση υπέρ της υποψηφιότητάς του κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.
  6. Ο Αρσινόης Νεκτάριος για όλα τα πιο πάνω επικαλείται πάντοτε πως ενεργεί με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου. (Αυτό μας αναφέρουν συνεχώς οι ιερείς).
  7. Την περασμένη Κυριακή ομάδα ιερέων και επιτρόπων προπηλάκισε και προσπάθησε να εκδιώξει άτομα της ομάδας στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη Ευμένιου που προσπάθησαν να διανείμουν υλικό στο δρόμο έξω από τους ναούς. Σε μία μάλιστα περίπτωση ο Ιερέας κάλεσε και την αστυνομία.

Κύριε Χαριλάου,

Ο κόσμος της περιφέρειας Κιτίου είναι ανάστατος και αγανακτισμένος.  Οι ενέργειες αυτές σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το επίπεδο δημοκρατικού πολιτισμού του τόπου μας και πλήττουν το κύρος της εκκλησίας. Με τις μεθοδεύσεις αυτές εμποδίζεται  η ελεύθερη βούλησης του ποιμνίου και επιχειρείται η χειραγώγησής του. Οι αντιδημοκρατικές ενέργειες αυτές δεν πρόκειται να μας ανακόψουν, απεναντίας δηλώνουμε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο πως στις 28 Ιουλίου ο λαός της Μητρόπολης μας θα μιλήσει και θα δώσει την απάντηση του. Είναι πασιφανές πως η ευρεία και παλλαϊκή στήριξη που τυγχάνει η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Ευμένιου τους έχει θορυβήσει.

Ο Μητροπολίτης ούτε διορίζεται ούτε κληρονομεί τον τίτλο. Ο Μητροπολίτης εκλέγεται. Εκλέγεται με δημοκρατικό τρόπο  και όχι μέσα από μεθοδεύσεις και εκφοβισμούς.    

Ως υπεύθυνος διεξαγωγής των εκλογών οφείλετε να εκτελέσετε επιτέλους τα καθήκοντά σας και να σταματήσετε να υπεκφεύγετε. Γνωρίζουμε και εμείς αλλά κύρια και εσείς πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ουδέποτε έχει δώσει τέτοιες οδηγίες. Γνωρίζουμε και εμείς αλλά κύρια και εσείς πως ο Αρσινόης Νεκτάριος και η ομάδα του παρανομούν.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Αρσινόης Νεκτάριος μαζί με την ομάδα ούτε σέβονται ούτε τηρούν  τις διαδικασίες. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν πείσει τους πάντες πως μετέρχονται κάθε μέσου προς υλοποίηση του στόχου τους.

Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι γιατί εσείς αρνείστε να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας . Ο υπεύθυνος εκλογών οφείλει να δώσει οδηγίες για άμεση αποκατάσταση της τάξης. Εάν δεν το πράξετε τότε με τη πράξη ή την απραξία  σας υποθάλπεται και ενισχύεται την παρανομία .

  1. Πρέπει να αφαιρεθούν τάχιστα όλα τα πανό και τα διαφημιστικά από όλους τους ναούς.
  2. Να σταματήσει η μικρή ομάδα των ιερέων να προκαλεί παρακινώντας τους πιστούς από το βήμα της εκκλησίας να ψηφίσουν τον αρεστό τους.
  3. Να αναγιγνώσκονται μόνο οι οδηγίες του Αρχιεπισκόπου.
  4. Να εξαιρεθούν από μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσοι τοποθετούνται δημόσια με τέτοιο τρόπο.

Αναμένουμε σήμερα και χωρίς άλλη χρονοτριβή την άμεση αντίδρασή σας.

Η Ομάδα Στήριξης της Υποψηφιότητας τους Αρχιμανδρίτη Ευμένιου δεν πρόκειται να παραμείνει άλλο θεατής σε αυτή τη βάναυση και ενορχηστρωμένη προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικής βούλησης του λαού της Μητρόπολής μας. Θα περιφρουρήσουμε και θα διαφυλάξουμε την εφαρμογή της δημοκρατικής διαδικασίας.  Τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει τη βούληση του λαού.

 

Λάρνακα 15 Ιουλίου 2019