Επιστολή Άντρου στον ΥΠΟΙΚ για το ΚΕΠ Λεμεσού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα γραφεία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολίτη στη Λεμεσό.

Παρατίθεται η επιστολή:

«Την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία του Κόμματος μας επισκέφθηκε τα γραφεία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολίτη (ΚΕΠ) στη Λεμεσό. Σε συνάντηση που είχαμε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων μας εξέθεσαν τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα που τους απασχολούν. Αυτά είναι:

1. Το κτίριο που ενοικιάζεται για τη φιλοξενία του ΚΕΠ είναι ακατάλληλο. Είναι ανεπαρκέστατο σε χώρους. Εργάζονται εκεί 50 άτομα ενώ θα έπρεπε να ήταν λιγότεροι από τους μισούς. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει εμπιστευτικότητα στην εργασία, ούτε ομαλή συνεννόηση λόγω του θορύβου ενώ προκύπτουν και άλλα πρακτικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος μοιράζεται το γραφείο του, που είναι μικρό, μαζί με άλλα τρία άτομα. Επίσης υπάρχουν 2 αποχωρητήρια για το προσωπικό και 3 για τους επισκέπτες που ξεπερνούν τους 1000 την ημέρα.

Σοβαρά προβλήματα προκαλούνται και από την έλλειψη χώρων στάθμευσης, γεγονός που ταλαιπωρεί πολύ τους επισκέπτες.

2. Με την ανάληψη της ευθύνης από το ΚΕΠ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) προκαλούνται προβλήματα ασφάλειας με την έννοια ότι συχνά προκαλούνται επεισόδια λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

3. Λόγω των πολλαπλών θεμάτων που χειρίζονται οι υπάλληλοι του ΚΕΠ και λόγω της πολυπλοκότητας και της διαφορετικότητας τους, χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση τους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται οργανωμένα και συστηματικά. Ουσιαστικά εναπόκειται στους ίδιους να μεριμνήσουν για το θέμα.

4. Ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται να διεκπεραιώσουν είναι τεράστιος σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία. Επίσης τα ζητήματα που καλούνται να χειριστούν και να επιλύσουν είναι σύνθετα και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Έχουν ταυτόχρονα συνεχές ωράριο καθημερινά που συχνά πάει μέχρι τις 6:00 μμ. Παρόλα αυτά οι απολαβές τους είναι ίδιες με αυτές των συναδέλφων τους που ασχολούνται μόνο με ένα θέμα, έχουν πιο εύκολη δουλειά να διεκπεραιώσουν και πολύ καλύτερο ωράριο. Οι υπερωριακές τους αμοιβές δε είναι κατά πολύ λιγότερες από ότι των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία.

Κύριε Υπουργέ,

Ο θεσμός των ΚΕΠ είναι πολύ αξιόλογος και ως τέτοιος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Χρειάζεται να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να τον αναβαθμίσουμε περαιτέρω. Η επίλυση όλων των πιο πάνω προβλημάτων είναι καθοριστική για την παραπέρα πορεία του θεσμού. Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για το αν προτίθεστε να επιλύσετε τα πιο πάνω προβλήματα και στη βάση ποιων χρονοδιαγραμμάτων».