Επιστολή Άντρου στον ΠτΔ για τουρκοκύπριους εργαζόμενους και μαθητές

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς ΠτΔ για το θέμα των τ/κ εργαζομένων και μαθητών

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και μαθητών, πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εργάζονται και φοιτούν, αντίστοιχα, στις ελεύθερες περιοχές ενώ διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές.

 Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής:

 «Επικοινωνώ μαζί σας για το θέμα των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και μαθητών, πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εργάζονται και φοιτούν, αντίστοιχα, στις ελεύθερες περιοχές ενώ διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Αποτελεί γεγονός ότι η τρέχουσα πραγματικότητα με την πανδημία, δεν επιτρέπει στους Τ/κ εργαζόμενους να μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση από και προς την εργασία τους στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό τους οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια από τη μια. Από την άλλη προκαλεί προβλήματα ομαλής λειτουργίας στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται(π.χ. κατασκευαστικός τομέας).

Παρόμοιο πρόβλημα θα προκύψει σύντομα και με τους Τ/κ μαθητές σε αγγλόφωνα σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι ίσως στις 21 Μαΐου να καλεστούν να επιστρέψουν πίσω στα σχολεία τους μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

Το ζήτημα προκύπτει εξαιτίας των σχετικών αποφάσεων των κατοχικών αρχών που προβλέπουν ότι όσοι εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα να αναγκάζονται να μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας.

Παρακαλούμε να μας πείτε κατά πόσο οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν προβεί σε σχεδιασμό ή προτίθενται να το πράξουν, σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις στη βάση των οποίων θα διευκολύνεται η καθημερινή διέλευση αυτών των συμπατριωτών μας, για σκοπούς εργασίας και φοίτησης, σε περίπτωση μονομερούς άρσης των σχετικών περιορισμών από πλευράς κατοχικών αρχών.

Περαιτέρω, θεωρούμε αναγκαίο να τύχει προβληματισμού το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας ώστε να εξεταστούν τρόποι και διαδικασίες για διευκόλυνση της μετάβασης από και προς τα κατεχόμενα αυτών των προσώπων, με παράλληλη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Ως ΑΚΕΛ είμαστε στη διάθεση σας για την όποια συμβολή μας ζητηθεί, η οποία θα υποβοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο αφορά μεγάλο αριθμό Τ/κ συμπατριωτών μας αλλά και αριθμό επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές».