Επιστημονική έρευνα: Οι ευτυχείς έφηβοι γίνονται πλούσιοι ενήλικες

Αν οικονομικά δεν είστε και ο πλέον επιτυχημένος, σκεφτείτε: Ήσασταν ικανοποιημένος και ευτυχής ως …έφηβος; Αν όχι, βρήκατε το μυστικό της αποτυχίας σας. Τουλάχιστον, όπως διαβεβαιώνει μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία φιλοξενείται στη βρετανική Guardian. Οι «κλειστοί» και «κατσούφηδες» έφηβοι , σύμφωνα με την έρευνα, έχουν  «μικρό» πορτοφόλι ως επαγγελματίες.

Ευτυχισμένοι έφηβοι, πλούσιο ενήλικες. Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται η ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία κατά τη διάρκεια της εφηβείας με το ύψος του εισοδήματος στην ενήλικη ζωή. Οι νέοι που εμφανίζονται πιο δυστυχισμένοι, βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από τον μέσο όρο, ενώ οι πιο ικανοποιημένοι περίπου 10% περισσότερα από τον μέσο όρο.

Οι ερευνητές Άντριου Όσβαλντ (καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ) και Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ (καθηγητής πολιτικών επιστημών του University College του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από περίπου 10.000 νέους .Κατέληξαν λοιπόν στο ότι τα θετικά αισθήματα και το συναίσθημα της ευτυχίας στην ηλικία των 16 έως 18 ετών, καθώς και η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή στην ηλικία των 22 ετών, αποτελούν σημαντικό δείκτη πρόβλεψης για αυξημένο εισόδημα στην ηλικία των 29 ετών.

Η νεανική ευτυχία σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το μελλοντικό εισόδημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, για πρόσληψη σε μια καλή δουλειά, για ταχύτερη προαγωγή, για περισσότερη αισιοδοξία και θετικό πνεύμα, για εξωστρέφεια και λιγότερες νευρώσεις της προσωπικότητας.