Επιστήμονες της NASA δοκιμάζουν την μπάλα του Μουντιάλ

Την «Brazuca», επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, δοκίμασαν επιστήμονες της NASA, για να τη συγκρίνουν με τη «Jabulani», τη μπάλα που είχε χρησιμοποιηθεί τέσσερα χρόνια πριν, στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Η μπάλα του προηγούμενου Μουντιάλ δεν είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητή από τους παίκτες, καθώς έπαιρνε πολλές φορές απρόβλεπτη τροχιά, δυσκολεύοντας έτσι τους άσους της μπάλας.

Σε αντίθεση με παλαιότερες μπάλες που ήταν κατασκευασμένες από 32 πεντάγωνα ή εξάγωνα πάνελ, η «Jabulani» είχε μόλις 8 πάνελ και δε φημιζόταν για τη σταθερότητά της.

Η εταιρεία κατασκευής της μπάλας του Μουντιάλ, έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει μια μπάλα πιο σταθερή, που να «ακούει» περισσότερο τους παίκτες, και σύμφωνα με τα τεστ της NASA, φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Η «Brazuca» έχει μόλις 6 πάνελ, αλλά είναι περισσότερη σταθερή, χάρη στην πιο τραχιά της επιφάνεια και τη λεπτομερέστερη δουλειά που έχει γίνει στις ραφές.

Ο Δρ. Ραμπί Μεχτά του NASA Ames Research Center υποστηρίζει ότι, με βάση τα αεροδυναμικά τεστ, «η μπάλα είναι πιο σταθερή και μοιάζει περισσότερο με μια παραδοσιακή μπάλα παλαιότερων Μουντιάλ, κάτι που πρέπει να κάνει πιο ευτυχισμένους τους παίκτες».

«Ο αθλητισμός μας δίνει τη δυνατότητα να καλωσορίσουμε τη νέα γενιά επιστημόνων στο πεδίο της αεροδυναμικής, παρουσιάζοντάς τους κάτι με το οποίο νιώθουν πιο εξοικειωμένοι», προσθέτει ο Μεχτά, εξηγώντας γιατί η NASA έκανε τη συγκεκριμένη μελέτη.