Επισπεύδονται οι γεωτρήσεις – Ανάγκη εντοπισμού περισσότερων υδρογονανθράκων

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σήμερα την ανάγκη εντοπισμού περισσότερων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί, σημειώνοντας ότι γι΄ αυτό το σκοπό αναμένεται να επισπευσθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του καλοκαιριού.

Σχετικά με τις επικρίσεις για καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδιασμών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «εάν σήμερα είχαμε αρκετό φυσικό αέριο θα ήμασταν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει αρχικά και πριν από αρκετούς μήνες» όσον αφορά τη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια του   συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στην Πάφο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι να βρούμε περισσότερο φυσικό αέριο και γι΄ αυτό το λόγο προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις ερευνητικές γεωτρήσεις των άλλων εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

«Ευελπιστώ ότι θα αρχίσουμε ερευνητικές δραστηριότητες εντός του καλοκαιριού ,αντί προς το τέλος του χρόνου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ούτως ώστε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για τα επιβεβαιωμένα αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσον τον ανησυχεί το γεγονός ότι το Ισραήλ φαίνεται να αλλάζει τους σχεδιασμούς του σε σχέση με την αξιοποίηση των κοιτάσματων υδρογονανθράκων του, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τις αποφάσεις για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου θα τις πάρουν οι εταιρείες και όχι το κράτος του Ισραήλ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από δημόσιες δηλώσεις αλλά και από άλλες πηγές».

Είπε, επίσης, ότι «οι δύο κοινοπραξίες, αυτή που δραστηριοποιείται στο τεμάχιο 12 και αυτή που δραστηριοποιείται στο Λεβιάθαν, είναι δύο ξεχωριστές οντότητες με δύο ξεχωριστές προτεραιότητες. Η κάθε μια θα πάρει τις δικές τις αποφάσεις».

«Φυσικά, εμείς υποστηρίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων αν είχαμε χερσαίο τερματικό στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άλλες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία του Λεβιάθαν και γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Εν τω μεταξύ, το θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει αύριο στο Λίβανο, ο κ. Λακκοτρύπης με τον Υπουργό Εξωτερικών και τέως Υπουργό Ενέργειας της χώρας.
Ο Υπουργός αναχωρεί για τη Βηρυτό απόψε και επιστρέφει αύριο.