Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πατάμε γερά!” γράφει ότι οι δύο χθεσινές νέες αναβαθμίσεις της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor`s απέδειξαν για άλλη μια φορά πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες οι κυπριακές τράπεζες να περάσουν τα stress test. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι θορυβημένη είναι η κυβέρνηση από τις κινήσεις των Τούρκων για την ανταλλαγή περιουσιών, μελετά τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε όλα τα κόμματα να εγκρίνουν με τη μορφή του κατεπείγοντος την πρόταση νόμου για τη χρηματοδότησή τους.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “Ενα χωριό σε γολγοθά” γράφει ότι όσο και αν η απόσταση του χρόνου επουλώνει τις πληγές, τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι σήμερα, με 40 χρόνια καθυστέρηση, ένα χωριό, η Ασσια, αρχίζει να κηδεύει τους ανθρώπους της, θύματα μιας φρικτής μαζικής δολοφονίας, ανάλογη της οποίας στον σύγχρονο κόσμο είναι μόνοι οι υποθέσεις Σερβίας – Κροατίας, που οδηγήθηκαν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αλλού, γράφει ότι κλειδί για τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε δύο μέρη, εμπορική και αναπτυξιακή, είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της νέας οντότητας που θα δημιουργηθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Επίσης, αναφέρει ότι χωρίς κάρτα νοσηλείας θα είναι από την Τετάρτη 45.000 δικαιούχοι, των οποίων οι κάρτες λήγουν στις 30 Απριλίου.

“Η Σημερινή” στο κύριό της θέμα, με τίτλο “Κατάλογος – φωτιά στην Επιτροπή Θεσμών” γράφει ότι νέα θύελλα στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου αναμένεται να προκαλέσει το θέμα του καταλόγου με τα ονόματα όσων απέσυραν καταθέσεις από τις τράπεζες κατά την περίοδο 15-27 Μαρτίου 2013, όταν απαγορευόταν οποιαδήποτε συναλλαγή. Γράφει ακόμη ότι πυρά κατά βούληση εξαπέλυσε χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο της εκπομπής του `Σίγμα` `Μεσημέρι και Κάτι`, κάνοντας λόγο για διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα, του οποίου όπως είπε, έπεσε θύμα το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι στο πουθενά βρίσκονται οι έρευνες για εντοπισμό του πρώην βαρυποινίτη Αντρέα Ονουφρίου.

Η “Χαραυγή” υπό τον κύριο τίτλο “Βολές εκ των έσω” γράφει ότι “η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι και ένα προσωπικό ζήτημα” δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου, ρίχοντας εκ των έσω πλέον το γάντι στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου να δείξει ο ίδιος προσωπικά το μέγεθος της πολιτικής του ευθυξίας σε ό,τι αφορά ζητήματα που κατέδειξαν ότι το Υπουργείο του οποίου προϊσταται, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η ΕΚΤ εξετάζει μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομόλογο ή/και μεταφορά του στη νέα Τράπεζα Αναπτύξεως. Η `Χ` αναφέρει ακόμα ότι την κάθετη αντίθεσή του στην απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών τονίζει το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που αυτό έχει να διαδραματίσει.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων είναι η ‘καλύτερη επιβράβευση’ ” γράφει ότι δύο κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης, οι Fitch και Standard and Poor`s, αναβάθμισαν χθες την προοπτική της Κύπρου, στη βάση μιας καλύτερης από ό,τι ήταν αναμενόμενο επίδοσης της οικονομίας και αυστηρής προσήλωσης στο πρόγραμμα της Τρόικας, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυτό είναι η αρχή ενός μακρού δρόμου προς την ανάκαμψη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο 63χρονος πρώην κατάδικος Ανδρέας Ονουφρίου είναι οπλισμένος και επικίνδυνος και δεν έχει ακόμη συλληφθεί από την αστυνομία. Γράφει ακόμη ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” αναφέρεται και αυτή στον κύριό της θέμα στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor`s και σημειώνει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι “αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση και η κοινωνία, ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς για τη χώρα μας, οικονομικής κρίσης”. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει για το ενδιαφέρον του Κουβέιτ για επενδύσεις στην Κύπρο και αναφέρει ότι το νομικό και φορολογικό σύστημα της Κύπρου προσελκύει ξένες επενδύσεις. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών προωθεί τη δημιουργία ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων οχημάτων στο νησί, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.