Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Τα τρία σενάρια του ανασχηματισμού» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μπροστά του ένα πολύπλοκο πολιτικό παζλ και πρέπει να επιλέξει την καλύτερη λύση για την καλή πορεία της οικονομίας και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.  Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χρήστου Πατσαλίδη στις εσωτερικές της σελίδες, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ήταν λάθος η απόφαση για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.  Αλλού γράφει ότι αναμένονται οι αποφάσεις του Κώστα Κληρίδη για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις του Διοικητή της Κεντρικής, του πρώην Διοικητή Χρ. Χριστοδούλου, του τέως Εκτελεστικού Προέδρου της ΔΕΦΑ, των υπευθύνων για όσα διαδραματίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά και των υπευθύνων για την υποκλοπή ιδιωτικών συνομιλιών δικηγόρου.

«Κομμάτι-κομμάτι η πώληση της ΑΗΚ» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι ευρωπαϊκή και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν μερίδιο του οργανισμού, μετά το «σπάσιμο» της ΑΗΚ σε «πακέτα» που θα επιτρέψει την πώλησή τους είτε ξεχωριστά ή σε ένα επενδυτή. Αλλού γράφει ότι εφησυχασμός επικρατεί στη δημόσια υπηρεσία σχετικά με το εφάπαξ ποσό και πλέον όσοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν τα χρόνια υπηρεσίας τους αρνούνται να αφυπηρετήσουν. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι Κυβέρνηση και Κεντρική «πέταξαν» στα σκουπίδια τρία δισ. λόγω των εκτιμήσεων Pimco με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Παρήλθαν οι μεγάλοι κίνδυνοι» προβάλλει συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη στις  εσωτερικές της σελίδες και γράφει ότι σταθερά εμμένει ο Υπουργός Οικονομικών στο μήνυμά του ότι πρέπει η χώρα μας να παραμείνει σοβαρή και πειθαρχημένη στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας, όχι για να ικανοποιήσει τρίτους, αλλά για το καλό του τόπου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στο νησί. Αλλού και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι σοβαρότατος είναι ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου λόγω λατομεύσεων που έχουν αφανίσει την κορφή.

«Αυθαιρετούν και πάλι οι Τράπεζες» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» και γράφει ότι μετά το χαράτσι της Κυβέρνησης και τα υψηλά δανειστικά επιτόκια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται τώρα να πληρώσουν άλλη μια δυσβάστακτη χρέωση για την καταναγκαστική και χωρίς τη δικής τους συγκατάθεση, επανεκτίμηση της υποθήκης τους.  Αλλού η «Χ» γράφει ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της για προσλήψεις υψηλόμισθων στελεχών της πρώην Λαϊκής στο Συνεργατισμό, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή στο θέμα πολιτικών προσώπων περιλαμβανομένου και του προέδρου του ΔΗΣΥ.  Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται από την αιφνίδια απόφαση της αμερικανικής εταιρείας Noble να κλείσει το εργοστάσιο λάσπης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της για «Σε ρωσική ρουλέτα Κύπρος και ΕΕ» και αναφέρει ότι η Λευκωσία καλείται να περάσει ένα ιδιότυπο ουκρανικό στρες τεστ, εξαιρετικά κρίσιμο για το κυπριακό και αγχώδες για την οικονομία του τόπου.  Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Διοικητή της Κεντρικής Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σύντομα η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης επικαλούμενος τις προβλέψεις των δανειστών και ότι η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα θα δώσει της δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν δάνεια. Αλλού η «Κ» γράφει ότι ενθαρρυμένη από την πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα των ΜΟΕ εμφανίζεται η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες από Λευκωσία και Αθήνα.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «Το κράτος θα συνεχίσει να έχει ρόλο» προβάλλοντας συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Υπουργού Οικονομικών στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά από τις αποκρατικοποιήσεις το κράτος θα ασκεί έλεγχο, θα ρυθμίζει και θα εποπτεύει, καθώς και ότι όλες οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς και αξιόπιστες. Αλλού γράφει αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ανακάτεμα της τράπουλας των υπουργικών χαρτοφυλακίων.  Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι για το Barbaros, αναφέροντας ότι πέρα από τις όποιες σεισμογραφικές έρευνες που μπορεί να διεξάγει, η παρουσία του στην περιοχή είναι απόδειξη της αμφισβήτησης της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail” τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές απαντούν» γράφει ότι ακτιβιστές καταδικάζουν τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για την ομοφυλοφιλία λέγοντας ότι η εκκλησία αποξενώνει εαυτόν από τον πραγματικό κόσμο. Αλλού γράφει για την 50η επέτειο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και ανασκοπεί την ιστορία και τις συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυσή της.  Σε άλλο της θέμα προβάλλει την κυπριακή πρωτότυπη προσπάθεια προσωποποίησης της κοινής κρίσης μέσω της δημιουργίας του μεγαλύτερου κολάζ αποτελούμενου από 30.000 φωτογραφίες ανθρώπων που κρατούν ένα πλακάτ στο οποίο αναγράφεται «εγώ είμαι η οικονομία».