Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Οικονομική στήριξη από το Βερολίνο» γράφει ότι έτοιμη να βοηθήσει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τη γερμανική Τράπεζα Αναπτύξεως ώστε να ενισχυθούν κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίστηκε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της στο Δουβλίνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει για νέα ένταση στο ΔΗΚΟ αναφέροντας ότι με το αιτιολογικό ότι το κόμμα έχει αποχωρήσει από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέκλεισε από της χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου τους τρεις Υπουργούς. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η «Α» γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε αιφνιδιαστικές επισκέψεις που δεν τον άφησαν ευχαριστημένο, έδωσε οδηγίες για αλλαγές και τόνισε πως θα ληφθούν μέτρα.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Θα πληρώσουν φόρο όλοι» γράφει ότι έντονη θέση του Κτηματολογίου είναι ότι κανένας δεν θα γλυτώσει από την τσιμπίδα του φόρου ακινήτων και μάλιστα σε τιμές 2013, που σύμφωνα με τον «Φ» είναι σαφές ότι βρίσκεται σε διάσταση με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και φιλοξενεί δηλώσεις του Διευθυντή Κτηματολογίου ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογηθούν στη βάση του τι υπάρχει στα ακίνητά τους, ανεξάρτητα εάν οι αναπτύξεις έχουν εγγραφεί, καθώς και ότι μελετάται οι αξίες να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Σε άλλο θέμα προβάλει φάκελο στις εσωτερικές της σελίδες για την ΑΗΚ, τη Cyta και την Αρχή Λιμένων όσον αφορά την αξία των οργανισμών. Αλλού γράφει ότι από το πρωί της Δευτέρας ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης της Noble Energy από το λιμάνι Λεμεσού αφού ανέθεσε ήδη σε ισραηλινή εταιρεία τη μεταφορά της ειδικής λάσπης για τις γεωτρήσεις από τη Λεμεσό στο Ισραήλ .

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Κακώς διώχθηκαν» και γράφει ότι σαν χάρτινος πύργος άρχισε να καταρρέει η στοχοποίηση του ΑΚΕΛ και στελεχών του που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση αγοράς τ/κ γης στη Δρομολαξιά από το ταμείο συντάξεων με την απαλλαγή χθες από τις κατηγορίες του Χρίστου Αλέκου και ότι ο Βενιζέλος Ζανέττος αντιμετωπίζει πλέον την κατηγορία ότι ανάγκασε τον Νίκο Λίλλη να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της ΑΛΚΗΣ. Αλλού η «Χ» γράφει ότι ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό φοβούμενοι απολύσεις και αποζημιώσεις και ότι ο Νικόλας Χατζηγιάννης καθησυχάζει για διαφανείς διαδικασίες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι από τη μια πόρτα διώχνουν εκατοντάδες εργαζομένους και από την άλλη προσλαμβάνουν ημετέρους στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η “Cyprus Mail”, με τίτλο «Η Κύπρος ερευνά τα περιουσιακά στοιχεία Ουκρανίας» γράφει ότι Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε χθες ότι υπάρχει υποψία πως ένας ή δύο εκ των 18 Ουκρανών που έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΕ με κυρώσεις για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος μπορεί να έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο. Αλλού και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία προβάλλει επίσης τη συνάντηση το Προέδρου Αναστασιάδη με την Άγκελα Μέρκελ αναφερόμενη και στις δηλώσεις χθες του Προέδρου για το θέμα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την οποία περίπου ένα τρίτο των Κυπρίων μεταξύ 18 – 30 ετών πιστεύει ακόμη ότι το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιού.

Η “The Cyprus Weekly” με τίτλο «Γενιά του σεξ» γράφει ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι ως την ηλικία των 15 περίπου 7% των Κυπρίων έχουν σεξουαλική επαφή, ενώ υπάρχει ακόμη άγνοια για το πώς μεταδίδεται ο ιός του AIDS. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει 15σέλιδο φάκελο στις εσωτερικές της σελίδες για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Κύπρο. Αλλού, γράφει προβάλλει αφιέρωμα – αποχαιρετισμό στον πρωτοποριακό καλλιτέχνη Στας Παράσκο, ο θάνατος του οποίου αποτελεί απώλεια για την Κύπρο και η κηδεία το οποίου τελείται σήμερα στην Αναφωτία.