Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Αλήθεια: υπό τον τίτλο «Θα τολμήσουν οι βουλευτές;» γράφει ότι βρίσκεται ξανά στην ατζέντα της Βουλής το καυτό θέμα των κρατικών αξιωματούχων, που θα δικαιούνται δωρεάν λιμουζίνα. Γράφει, επίσης, ότι η μάχη Σάββα Βέργα και Χρήστου Πατσαλίδη για την Αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ, διαχωρίζει το κόμμα σε Παπαδοπουλικούς και Καρογιαννικούς. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα συνέντευξη του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε σχέδιο Β» και πως «η αλήθεια είναι ότι ένα είναι το σχέδιο μας, η απελευθέρωση του τόπου μας και η λύση του Κυπριακού».

Σημερινή: υπό τον τίτλο «Ύστατη προσπάθεια για κοινή διακήρυξη» γράφει ότι κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθότι θα καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια έκδοσης κοινής διακήρυξης. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, στην πρώτη σελίδα της συνέντευξη του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος καταγγέλλει ετσιθελικές συμπεριφορές από πλευράς ΔΗΣΥ – στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας – στρέφοντας τα πυρά του κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στις Κ. Φυλακές εκφράζουν τα κόμματα.

Φιλελεύθερος: υπό τον τίτλο «Οδικό χάρτη ετοιμάζει ο ΟΗΕ» γράφει ότι καθοριστικός κρίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τους εν δυνάμει μεσολαβητές ο Ιανουάριος για το Κυπριακό, καθώς αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν τα επόμενα βήματα. Αλλού, γράφει ότι τα σχέδια για μαρίνα στην Αγία Νάπα έχουν αναθεωρηθεί και οι επενδυτές ευελπιστούν ότι τα κατασκευαστικά έργα θα αρχίσουν τον προσεχή Απρίλιο, δίνοντας ώθηση στον ναυτικό τουρισμό. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει πολιτικές για να επιστρέψει η ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο, διαφορετικά να εξετάσει τη δημιουργία ενός νέου «ευρώ» για τον Νότο.

Χαραυγή: υπό τον τίτλο «Δεν τους καίγεται καρφί…» γράφει ότι οι τράπεζες, παρά την κατακραυγή για το ρόλο τους στην οικονομική καταστροφή, κερδοφορούν εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι παθητική στάση εξακολουθεί να τηρεί ο πάλαι ποτέ ευαίσθητος για την πολιτική ευθιξία –των άλλων – Ιωνάς Νικολάου για τα όσα τεκταίνονται στις φυλακές. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, συνέντευξη του νέου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι μια ακόμα δοκιμασία για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βουλή και τα κόμματα τις επόμενες ημέρες.

Καθημερινή της Κυριακής: υπό τον τίτλο «Η πίεση φέρνει χρήμα» γράφει ότι τα πρώτα αποτελέσματα άρχισε να αποφέρει η έντονη και συστηματική προσπάθεια της διοίκησης και διεύθυνσης της τράπεζας Κύπρου για ανάκτηση κεφαλαίων από μεγαλοοφειλέτες που την κρατούν σε κατάσταση ομηρίας. Αλλού, γράφει ότι με την προειδοποίηση ότι δεν θα ανεχθεί υπονόμευση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων σχολιάζει ο Υπουργός Άμυνας τις πληροφορίες της «Κ» περί προβληματικής συνεργασίας στους κόλπους του στρατεύματος. Γράφει, επίσης, ότι σημαντικές αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο, με το παρασκήνιο να έχει πάρει φωτιά ως προς το ποίος θα καταλάβει τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν.

Μάχη: υπό τον τίτλο «Καιρός για αποφάσεις» δημοσιεύει συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία έχει ήδη ξεφύγει από την ομοσπονδία και η πλευράς μας είναι καιρός να πάρει αποφάσεις. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, αδημοσίευτη συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη, στην οποία αναφέρει ότι ο Νίκος Σαμψών δεν είχε επαφές με την ΕΟΚΑ Β’  και ούτε είχε συμμετοχή στην οργάνωση του πραξικοπήματος για την ανατροπή Μακαρίου. Αλλού, γράφει ότι συντηρείται το σκηνικό πόλωσης για έλεγχο του ΔΗΚΟ ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα κομματικά στρατόπεδα.

Sunday Mail: υπό τον τίτλο «Νέες εκκλήσεις για μεταρρύθμιση των φυλακών», γράφει ότι πολιτικά κόμματα και βουλευτές ζήτησαν χθες την άμεση αναμόρφωση των κεντρικών Φυλακών μετά το περιστατικό ομαδικού βιασμού αλλοδαπού από κατάδικους. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, στην πρώτη της σελίδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Άγκυρα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης αφιέρωμα στο Eργαστήριο Αλληλεπίδρασης (Cyprus Interaction Lab) Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σπάζει τους κοινωνικούς φραγμούς.