Επισκόπηση Κυπριακού τύπου

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με κύριο τίτλο «Στο ψυγείο η Κύπρος» αναφέρει πως χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, διακοπές ρεύματος, ισχυρούς ανέμους και κλείσιμο δρόμων περιλαμβάνει η χθεσινή ημέρα λόγω κακοκαιρίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σε τέλμα έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις Ντάουνερ για κοινή διακήρυξη μετά την άρνηση του κ. Ερογλου να δεχθεί πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αλλού γράφει πως σήμερα υπογράφεται στο Κάιρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμφωνία συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν στην περιοχή που συνορεύουν οι ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ:  Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάγωσε και το Κυπριακό» αναφέρει πως ναυάγησαν χθες οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου της κοινής δήλωσης για το Κυπριακό. Αλλού σημειώνει πως σπάει κόκαλα το κρύο στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως με κεριά και εικόνες πλήθος κόσμου συνέρρευσε χθες στο κατεχόμενο Τραχώνι Κυθρέας για να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης του αναστηλωμένου ναού.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με κύριο τίτλο «Η Αγκυρα έριξε αυλαία» αναφέρει πως η Τουρκία, δια του Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε παρέμβαση των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, για αποδοχή της μιας και αδιαίρετης κυριαρχίας στην Κύπρο. Αλλού σημειώνει πως εργολάβοι υποβάλλουν μειωμένες προσφορές για να εξασφαλίσουν έργα αλλά το κόστος είναι μεγαλύτερο για το κράτος αφού αφήνονται στη μέση. Επίσης αναφέρει πως αναζητείται επενδυτής για το 18% της Τράπεζας Κύπρου.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με κύριο τίτλο «Μέτρα μιας πνοής» αναφέρει πως μέτρα μιας πνοής χαρακτηρίζονται τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατία με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς δεν θεραπεύουν το πρόβλημα της οικονομίας, αλλά ανακουφίζουν προσωρινά. Αλλού αναφέρει πως πάγωσε χθες η Κύπρος λόγω των πολικών θερμοκρασιών και των σφοδρών ανέμων. Επίσης αναφέρει πως 10 χιλιάδες στρέμματα ε/κ γης ξεπουλήθηκαν στις κατοχικές αρχές έναντι του ποσού των 146 εκ. στερλινών, ενώ η συνολική τους αξία εκτιμάται στο 1.4 δις.

Cyprus Mail:  Με κύριο τίτλο «Αποκλεισμός χωριών από την βαριά χιονόπτωση» γράφει πως 26 χωριά στις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού αποκλείστηκαν λόγω της χθεσινής βαριάς χιονόπτωσης. Αλλού αναφέρει πως σε εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποφύγουν να κάνουν σούβλες έξω από τα γραφεία τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης γράφει πως οι δημόσιοι αξιωματούχοι θα μπορέσουν να κρατήσουν τις λιμουζίνες τους.

The Cyprus Daily: Με κύριο τίτλο “Κοντά σε κατάρρευση” γράφει στο κύριο της θέμα πως οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών είναι κοντά σε κατάρρευση, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού αναφέρεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο και στον αποκλεισμό 26 χωριών λόγω της χιονόπτωσης. Επίσης αναφέρει πως θα διατεθούν 340 εκατομμύρια ευρώ για αντιμετώπιση της ανεργίας, που το επόμενο έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 19%.