Επισκέφθηκαν τα νοσηλευτήρια Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος

Πρόεδρος και Αρχιεπσίκοπος συνοδευόμενοι από τον υποθργό υγε΄λιας επισκέφθηακν σήμερα το Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στους ασθενείς, καθώς και συγχαρητηρίων προς όλο το προσωπικό των νοσηλευτηρίων για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιτελείτε ένα σημαντικό, θεάρεστο έργο, αλλά και πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο». Γνωρίζω, είπε, «το πόσο μοχθείτε γι αυτό και η ευαισθησία μας όσον αφορά τους νοσηλευτές και κάποιες περικοπές επιδομάτων». 

Πρόσθεσε ότι «υπήρξαμε με τη συντεχνία όσο το δυνατό λογικότεροι, απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς, με βάση τα δεδομένα».

Η προσπάθεια, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι με κάθε τρόπο, να δούμε, πώς υλοποιείται μέσα από συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους το ΓεΣΥ, έτσι ώστε το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά και στις προσδοκίες των πολιτών».

Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, καθώς και «το 2014 να είναι η χρονιά που θα τελειώνουν τα προβλήματα που συναντήσαμε το 2013 ή και προηγουμένως και να μπούμε πια σε μια νέα εποχή της συγκρότησης, της αναδημιουργίας, του εκσυγχρονισμού και της δυνατότητας επιτέλους το κράτος, ύστερα από κάποιες περιπέτειες, να ξαναμπορέσει να δώσει αυτό που χρωστά στους πολίτες του».

Ευχαρίστησε όλο το προσωπικό «για την προσφορά σας προς τους συνανθρώπους μας». Συγχάρηκε παράλληλα το Διευθυντή και όλα τα στελέχη που συμβάλλουν μέσα από τις προσπάθειες τους στην ποιοτικότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. «Θα είμαστε στο πλευρό σας, στο βαθμό που μας επιτρέπεται», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ ευχαρίστησε «τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για το δόσιμό τους που δεν μπορεί να έχει αντάλλαγμα, μόνο ο Θεός μπορεί να τους ανταμείψει».Με τις πιο θερμές ευχές και προσευχές μας, συνέχισε , «ο δωρεοδότης Θεός εκατονταπλασίως να τους ανταποδώσει, γιατί προσφέρουν όλον τον καλόν εαυτόν τους στην υπηρεσία των ασθενών και ξέρουμε τι εστί να περιποιείσαι τους ασθενείς, που εκεί θέλει δύναμη πολλή».

Ευχήθηκε «καλή δύναμη, τους διαβεβαιώνουμε, όπως και ο κύριος Πρόεδρος ετόνισε, θα είμεθα μαζί τους συνεργάτες, συνοδοιπόροι στο δύσκολο αγώνα που έχουν και να ευχηθούμε σε όλους τα χρόνια τα πολλά, ο καινούριος χρόνος να είναι καλύτερος από τον περσινό».

Πρόσθεσε ότι «από εμάς εξαρτάται να είναι καλύτερος, θα δώσουμε όλοι τον καλό εαυτό μας, προγραμματισμένα θα δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να έχουμε ένα όμορφο νέο έτος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον οποίο τραγούδησαν χριστουγεννιάτικο τραγούδι παιδιά από τη Σχολή Κωφών, έκανε ιδιαίτερη μνεία λέγοντας ότι μπορεί κάπου να υστερούν, αλλά «σε πολλά άλλα υπερτερούν ακόμα και από εκείνους που νομίζουν ότι τα έχουν όλα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το Νοσοκομείο Παίδων, αλλά και οι κλινικές που φιλοξενούνται εδώ επιτελούν ένα πρωτοποριακό έργο και μάλιστα χάριν στις πρωτοβουλίες των ιδίων, πλείστα όσα από τα βάρη του κράτους επωμίζονται ιδιώτες και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμπληρωματικά τουλάχιστον ολοκληρώνεται μια προσφορά της Πολιτείας μέσα και από την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πολίτες».

«Όντως ήρθαμε στο δικό μας σπίτι», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατά τη δική του σύντομη ομιλία εξηγώντας ότι «ο αείμνηστος Μακάριος ήθελε να κάνει κάτι για τη μητέρα και το παιδί. Δεν αξιώθηκε να το δει, αλλά μετά το θάνατό του τις υποθήκες που άφησε τις πραγματοποίησε η Εκκλησία, ανήγειρε αυτό το νοσοκομείο και εμείς μαζί με άλλους εθελοντές έχουμε αποφασίσει να το συντηρήσουμε όλο το νοσοκομείο».

Βέβαια, ανέφερε, «πέσαμε πάνω σε εποχές δύσκολες αλλά δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι το νοσοκομείο αυτό πρέπει πάντοτε να είναι όμορφο έτσι ώστε τα παιδάκια εδώ πέρα της προσφοράς των γιατρών και των νοσηλευτών, να ζουν και σ’ ένα περιβάλλον όμορφο».

Ευχήθηκαν και οι δύο χρόνια πολλά και ταχεία ανάρρωση.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο  Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνεχίζει να το στηρίζει.

Ευχαρίστησε και συγχάρηκε θερμότατα διοίκηση και προσωπικό του Κέντρου «γιατί πραγματικά μέσα από τη συλλογική και τη διαχρονική δουλειά το κέντρο αποτελεί ένα πρότυπο θεραπευτήριο».

Και γι αυτό, πρόσθεσε, «η Πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη ούτε και να επηρεάζεται από κάποιες αντιδράσεις που παρατηρούνται κατά καιρούς, χωρίς να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τις απόψεις όσων έχουν αντίθετη άποψη».

Αυτό που έχει σημασία, είπε, «είναι μέσα στις δυνατότητες μας, αλλά ακόμα και από άλλα υστερήματα, να συνεχίσουμε να το στηρίζουμε, έτσι ώστε το άριστο επίπεδο που έφτασε το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου να συνεχίσει να αναβαθμίζεται για το καλό των συνανθρώπων μας που σίγουρα υποφέρουν, περνούν μια δοκιμασία μέχρι να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Ειδική αναφορά στο δύσκολο έργο των γιατρών στο Ογκολογικό έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δίνοντας «τα συγχαρητήρια στους γιατρούς, που όντως είναι γίγαντες, γιατί μπροστά τους έχουν ένα πολύ υψηλό έργο να επιτελέσουν, το κάνουν με όλη τη δύναμή της ψυχής τους, προσφέρουν όλον τον καλό εαυτό τους στην υπηρεσία αυτών των ανθρώπων».

Ευχήθηκε ακόμη σύντομη θεραπεία για τους ασθενείς, ό,τι καλύτερο στους γιατρούς, στην Τράπεζα Κύπρου και στην Κυβέρνηση να συνεχίσουμε αυτό το έργο που όλοι εδώ ομόψυχα επιτελούν.