Επιμένει στους εποικισμούς το Ισραήλ- αντιδράσεις απο την διεθνή κοινότητα

Οι διεθνής αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, δεν έχουν πτοήσει το Τελ Αβίβ. Αντιθέτως,
η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση “επικύρωσε τη συνέχιση του σχεδίου κατασκευής στον τομέα Ε1 μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του Μααλέ Αντούμιμ”, ενός εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, όπως μετέδωσε το στρατιωτικό, κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Η Ε1 είναι μια περιοχή την οποία διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι καθώς επιθυμούν να την εντάξουν στο «ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε ότι ο εποικισμός της Ε1 είναι «κόκκινη γραμμή, η οποία δεν πρέπει να ξεπεραστεί» προειδοποιώντας ότι διαφορετικά  θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αίτημα μια περιοριστική απόφαση “ώστε το Ισραήλ να σταματήσει τις πρωτοβουλίες της καταστροφικής επέκτασής του και κάθε μορφή εποικισμού”.

Επιπλέον ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ υποστήριξε ότι ο νέος αποικισμός του Ισραήλ θα σημάνει «το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας” .

“Αν το Ισραήλ αποφασίσει να ξεκινήσει την ανέγερση κατοικιών στον τομέα Ε1 και να επικυρώσει τις αποφάσεις του για τους οικισμούς, θα θεωρήσουμε ότι αποφάσισε να δώσει τέλος στη διαδικασία ειρήνευσης και στη λύση των δύο κρατών”,  πογράμμισε ο Ερεκάτ.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται να αγνοεί τη διεθνή κοινότητα και επαναφέρει το θέμα της διαπραγμάτευσης δηλώνοντας από την Πράγα όπου συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του, ότι “το Ισραήλ επιθυμεί να πετύχει μια πραγματική και βιώσιμη ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Αυτή η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις διμερείς διαπραγματεύσεις”.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ ημών και των Παλαιστίνιων γειτόνων μας”, είπε ακόμα ο Ισραηλινός ηγέτης ενώ ευχαρίστησε τους ηγέτες της Τσεχίας, που ψήφισε κατά του αιτήματος των Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου έφτασε στο Βερολίνο για συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, μια ακόμη χώρα που στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ καταψηφίζοντας το παλαιστινιακό αίτημα ή οποία έχει ωστόσο εκφράσει την αντίθεση της για τους εποικισμούς.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του εκφράσει την “ανησυχία” της σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Μάγια
Κοτσίγιαντσιτς.