Επιλογή οίκου για αποτίμηση του Συνεργατισμού

Άρχισε στο Υπουργείο Οικονομικών η εξέταση των προσφορών από τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους (KPMG, PWC, Ernst & Young και Deloitte) του εξωτερικού για την αποτίμηση του μετοχικού κεφαλαίου του Συνεργατισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι προσφορές υπεβλήθησαν την περασμένη Τετάρτη στη Μονάδα Διαχείρισης της συμμετοχής της Κύπρου στο Συνεργατισμό και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και θα υπογραφεί η συμφωνία με τον επιτυχή προσφοροδότη.

Ο διορισμός του οίκου γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας.

Η διενέργεια της αποτίμησης, που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, έχει στόχο τον προσδιορισμό του ποσοστού συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή και στα δικαιώματα ψήφου της ΣΚΤ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αποτίμηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Εξάλλου, στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης η Τρόικα επεσήμανε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποτίμηση του μετοχικού κεφαλαίου και μετά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού.

Σημειώνεται ότι το €1,5 δις του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού κατατέθηκε σε ειδικό λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας και θα δοθεί στη ΣΚΤ μετά την έγκριση του σχεδίου Αναδιάρθρωσης από την ΓΔ Ανταγωνισμού, όπως εξάλλου οι κοινοτικοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.