Επικρίσεις για το ELA της Λαικής

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για το θέμα της παραχώρησης ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, δαιτύπωσαν σήμερα στη Βουλή έντονες επικρίσεις προς την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα «ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τη γνωστή διαστρέβλωση που επιχειρούν μετά την απόφαση για κούρεμα της 25ης Μαρτίου 2013», είπε ο Γιώργος Λουκαίδης.

Χτες στη Βουλή η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει καταρρίψει εκ νέου το μύθο τον οποίο επιχειρούν να οικοδομήσουν, ότι δηλαδή η Λαϊκή Τράπεζα δεν ήταν φερέγγυα και έπρεπε να είχε οδηγηθεί σε εκκαθάριση από προηγουμένως και ότι υπήρχε δήθεν συνωμοσία μεταξύ του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του τότε Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη για να κρατηθεί στη ζωή η Λαϊκή και να μεταφερθεί η ευθύνη στην επόμενη διακυβέρνηση.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η κ. Γιωρκάτζη ήταν ξεκάθαρη «ότι πρώτον υπήρχαν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις για την παραχώρηση ELA προς τη Λαϊκή Τράπεζα και ότι η τράπεζα ήταν φερέγγυα όταν παραχωρείτο ο ELA», κάνοντας λόγο για άδειασμα (από τη ΔΚΤ) όλων όσοι επιχειρούσαν να στήσουν αυτό το μύθο.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ επιθυμεί να υποβάλει και κάποια αυτονόητα ερωτήματα προς όσους επιμένουν να συντηρούν το μύθο για να εξυπηρετούν δικές τους μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Ποιοι ήταν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα πριν από το κούρεμα του Μαρτίου 2013 ενεργούσαν και τοποθετούνταν δημόσια, τονίζοντας και υπογραμμίζοντας ότι η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να σωθεί και έναντι παντός τιμήματος ώστε να μην υπάρξει “domino effect” και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα; Αν όχι ο ΔΗΣΥ και αρκετοί άλλοι, ποιός ήταν που δημόσια εκβίαζε τον Πρόεδρο Χριστόφια το Νοέμβριο του 2012 με υπογραφή του Μνημονίου ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα όταν ο ELA της Λαϊκής ήταν πάνω από €10 δισ.; Δεν ήταν ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης;» είπε.

Διερωτήθηκε ακόμη «ποιοι είναι που μέχρι σήμερα ισχυρίζονται ότι ήταν καλύτερη επιλογή το πρώτο κούρεμα της 15ης Μαρτίου 2013 και λένε ότι η Λαϊκή Τράπεζα μπορούσε να είχε σωθεί με τα €5,8 δισ. που θα εισπράττονταν από το οριζόντιο κούρεμα επί όλων των καταθέσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα» αλλά και κατά πόσο «μέχρι τις 15 Μαρτίου 2013 και με τα €5,8 δισ. η Λαϊκή Τράπεζα ήταν φερέγγυα και θα μπορούσε να σωθεί αλλά μετά τις 25 Μαρτίου έπαψε να είναι φερέγγυα».

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ακόμη πως «θα πρέπει όσοι συνεχίζουν να χτίζουν αυτό το μύθο να γνωρίζουν ότι η διαστρέβλωση έχει κοντά ποδάρια» και πως «είναι τόσες πολλές οι αντιφάσεις που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν όσα επιχειρούν να προβάλουν».

Έκανε ακολούθως λόγο για ένα τεράστιο οικονομικό και τραπεζικό έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού, του οποίου το κόστος καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, και το οποίο αφορά, όπως είπε, τα €19 δισ. ζημιές που έχουν προκύψει στο τραπεζικό σύστημα. Για να προσθέσει πως το θέμα του ELA είναι απλώς ένα επιμέρους ζήτημα με αρνητικές προεκτάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Μαρτίου 2013 όταν και ο ELA της Λαϊκής Τράπεζας μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στην Τράπεζα Κύπρου, και ότι το μείζον θέμα ήταν και παραμένει αυτό που αφορά τις τραπεζικές ζημιές, θέμα που, όπως είπε, κάποιοι επιμένουν να αποσιωπούν τις τεράστιες ευθύνες για το πώς έχουν προκληθεί αυτές οι τραπεζικές ζημιές και να επιχειρούν μετατόπιση του θέματος στον ELA.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι, όπως είπε, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν φαίνεται διατεθειμένη να διερευνήσει το πολύκροτο και πολύπλευρο σκάνδαλο για την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία οδήγησε τη χώρα στον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι τώρα που το Προεδρικό και η Κεντρική Τράπεζα έχουν πάρει τον έλεγχο όλων σχεδόν των κυπριακών τραπεζών με περίεργες και αθέμιτες μεθόδους, δεν δείχνουν να είναι διατεθειμένοι να διερευνήσουν τα κακώς έχοντα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος» δήλωσε.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ απαιτεί να γνωρίζει ποιοι λειτουργοί βοήθησαν τότε τον Πανίκο Δημητριάδη να παραφουσκώσει τους αριθμούς της Λαϊκής Τράπεζας για να της παραχωρηθεί ELA αλλά και ποιοι λειτουργοί ενεπλάκησαν στη διαπραγμάτευση για την πώληση των ελληνικών τραπεζικών παραρτημάτων όπως επίσης και ποιοι λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τις παραδοχές της έκθεσης της Pimco, ενώ είχαν καθήκον να το πράξουν.

«Οφείλουμε να ρωτήσουμε», πρόσθεσε, «πώς μπορούν κάποιοι να ζητούν από εμάς σήμερα να εμπιστευτούμε τους λειτουργούς που διαχειρίζονται την τραπεζική κρίση, όταν οι ίδιοι λειτουργοί τότε αποδεδειγμένα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους».

Για να προσθέσει τέλος ότι η μη διερεύνηση όλων αυτών των ζητημάτων επηρεάζει την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και πως το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις, έστω και αν η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα επιμένουν να «μαστιγώνουν» – όπως είπε – και να αποκρύβουν την αλήθεια.