Επικρίσεις αλλά και στήριξη εισέπραξε ο Πρωθυπουργός

Στη διάρκεια μακράς συζήτησης με κυρίαρχο θέμα την Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στην παρουσία των Προέδρων της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΚ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε τη στήριξη αλλά και πολλές επικρίσεις  από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά την αρχική ομιλία του κ. Τσίπρα και των Προέδρων της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό “λέτε ψέματα στο λαό σας. Μιλάτε για αξιοπρέπεια αλλά δεν λέτε την αλήθεια και αυτό δεν είναι αξιοπρέπεια”. Σημειώνοντας ότι πέντε κράτη μέλη έχουν ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα, διερωτήθηκε “πώς μπορείτε να πείτε σ` αυτούς τους λαούς ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές;”

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλλα, Ιταλός Ευρωβουλευτής, είπε ότι θεωρεί πως “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία αυτή την εβδομάδα και εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της για μεταρρυθμίσεις, για στήριξη των εργαζομένων, για τη μάχη κατά της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγή, αποφάσεις αναγκαίες όχι ως επιβεβλημένες από την ΕΕ αλλά επειδή θα ωφελήσουν τους Έλληνες”. “Πιστεύω επίσης ότι είναι σωστό να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους”, συμπλήρωσε.

Λόγο για “κάτι σάπιο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ”, έκανε ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Ryszard Legutko (Μεταρρυθμιστές). Διερωτήθηκε “ποιόν και τί προσπαθούμε να σώσουμε; Τη Νομισματική Ένωση, την ελληνική κοινωνία, την αξιοπιστία της κυβέρνησης, τους πιστωτές, τη φήμη της Άνγκελα Μέρκελ ή το αλάθητο της άλλης στενότερης ένωσης;”

Ο Βέλγος Γκι Φερχοφσταντ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων, είπε ότι υπάρχει ανάγκη για σαφή πορεία και συγκεκριμένες προτάσεις. “Στην πραγματικότητα υπνοβατούμε προς ένα Grexit, με τη βοήθεια και την υποστήριξη της ακροδεξιάς στο τέλος. Και όχι μόνο υπνοβατούμε, τους τελευταίους μήνες τρέχουμε προς το Grexit”. Πρόσθεσε ότι “Και δεν είστε ούτε εσείς ούτε και εμείς που θα πληρώσουμε το λογαριασμό. Είναι οι απλοί Έλληνες πολίτες που θα πληρώσουν το τίμημα”. Κατέληξε καλώντας τον κ. Τσίπρα να φανεί, πράγματι, επαναστάτης, και “να χτυπήσει τα προνόμια”.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Τσίμμερ είπε ότι πρέπει να υπάρξουν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. “Ας σεβαστούμε τους πολίτες και την Ευρώπη αλλά και την απόφαση που λήφθηκε την Κυριακή” είπε.

Εκ μέρους των Πρασίνων, η Γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς είπε στον κ. Τσίπρα ότι περίμενε συγκεκριμένες ιδέες για μεταρρυθμίσεις και για ένα καλύτερο μέλλον και όχι μια ομιλία που θα υποστήριζε ότι θα βάλει τέλος στη διαφθορά και σε άλλα προβλήματα. Του υπενθύμισε ότι “όλα πρέπει να αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα” και πρόσθεσε ότι “δημοκρατία και Πούτιν δεν πάνε μαζί”.

Ο Βρετανός Νάιντζελ Φαράζ, από την Ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, είπε ότι “Αν προσπαθήσουμε και αναγκάσουμε να φέρουμε μαζί διαφορετικούς ανθρώπους ή οικονομίες, χωρίς πρώτα να ζητηθεί η συγκατάθεσή τους, το είναι απίθανο να δουλέψει και το σχέδιο θα αποτύχει. Σήμερα, δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, ολόκληρη η Μεσόγειος βρίσκεται σε λάθος νόμισμα”.

Εκ μέρους της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Μαρίν Λε Πεν είπε ότι “το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία” και απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι “ο λαός σας δεν θα γλιτώσει από τη λιτότητα αν δεν φύγει από το ευρώ”.

Ο Ελευθέριος Συναδινός (μη εγγεγραμμένοι, Ελλάδα) επικαλέστηκε τα εκατομμύρια των νεκρών της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, κατά τον Β` ΠΠ, καθώς και τις οφειλές προς την Ελλάδα από αυτή την περίοδο. “Γιατί αρνείστε να το συμπεριλάβετε αυτό στην ερώτηση για το ζήτημα του χρέους;”, ρώτησε, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και έξω από την ευρωζώνη.