Επικεφαλής του ESM: «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο»

Αίσθηση προκάλεσε μια περίεργη προειδοποιητική δήλωση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο»…

Δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, θέλουμε κι άλλες πληροφορίες είπε ο Ντάισελμπλουμ – Ο Σόιμπλε προαναγγέλλει το μαρτύριο της… αξιολόγησης: Η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες – Μοσκοβισί: Να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση – Γενικότητες και καλά λόγια από τους Ευρωπαίους- Με άκουσαν με συμπάθεια, είπε ο Τσακαλώτος

Με «συγχαρητήρια» στην ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, με τον επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να συγχαίρουν την Αθήνα για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Βέβαια, μετά τα… καλά λόγια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «ξαναχτύπησε» επισημαίνοντας πως καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια.

Αίσθηση προκάλεσε μια περίεργη προειδοποιητική δήλωση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του οργανισμού μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα.

Η δήλωση του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δύο αναγνώσεις: Μπορεί να αναφέρεται στο γεγονός ότι οι δυνατότητες αύξησης των κρατικών εσόδων εξαντλούνται διότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν πληρωθεί όσοι φόροι έπρεπε να καταβληθούν και ενδέχεται να εννοεί ότι μετά τον Φεβρουάριο το Δημόσιο θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Σε συνδυασμό με την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η προειδοποίηση του κ. Ρέγκλινγκ δημιουργεί ένα νέο τοπίο πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε πέντε προτεραιότητες για την Ευρωζώνη, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική πολιτική.

Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Από την άλλη, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο».

Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.