Επικίνδυνο παιχνίδι ΕΕ και ΔΝΤ στις πλάτες της Ελλάδας

«Επικίνδυνες καθώς αποτελούν απειλή για  την Ελλάδα» είναι οι διαφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη λύση του ελληνικού ζητήματος, σύμφωνα με τους Financial Times. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρει  το δημοσίευμα

λέγοντας ότι η κύρια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν είναι το μέγεθος και η εξέλιξη του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο για τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους με τις πολιτικές που ακολουθούνται, γι’αυτό και επιμένει στον στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Κομισιόν προτείνει αναπροσαρμογή στο 125% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και νέος γύρος διαπραγματεύσεων μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αφού υπάρχουν ακόμα σοβαρές διαφωνίες, και μπορεί κάποια μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων να δηλώνουν ότι οι διαφορές είναι όλο και λιγότερες, όμως ο χρόνος πιέζει. Δηλώσεις άλλου αξιωματούχου αναφέρουν, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται τη μετακύλιση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ και πιέζει για συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγή των Financial Times, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σταδιακά προσχωρεί στις απόψεις του ΔΝΤ, κάτι που συνεπάγεται και μεγαλύτερη ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος από τον αρχικό σχεδιασμό.

“Υπάρχει ανάγκη για μέτρα που μειώνουν σημαντικά το χρέος”, τονίζει η πηγή αυτή.