Επικίνδυνα ελλιπής η έκθεση Μπαν Κι Μουν

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β’ ο Χριστόφιας. Δεν υπάρχει σχέδιο Β’ ο Αναστασιάδης»

Θεωρούμε ιδιαιτέρως χλιαρή την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

Στην έκθεση φαίνεται να μην γίνεται αναφορά στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη στο Μάμμαρι και την Ζώδια, ούτε στην παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Κατά τον Μπαν Κι Μουν «οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συνεργάζονται καλόπιστα με την UNFICYP».

Ο κ. Μπαν Κι Μουν δίνει συνέχεια στις αναφορές του στο φυσικό πλούτο της Κύπρου ο οποίος πρέπει να διασφαλιστεί ότι «θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες».

Στην έκθεση Μπαν Κι Μουν δεν γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην αμφισβήτηση από του Τουρκοκύπριους των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (επειδή λένε οι ίδιοι δεν μετέχουν στον ΟΗΕ) και των ψηφισμάτων της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Αντίθετα, αφήνεται να νοηθεί ότι η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γίνει από τον κ. Ντάουνερ, προφορικά.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας, τι θα πει ο κ. Ντάουνερ προφορικά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ποια η δυνατότητα μας να παρέμβουμε σ’ αυτήν τη μονόπλευρη προφανώς και εχθρική στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, ενημέρωση του κ. Ντάουνερ.

Η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη για μη ύπαρξη σχεδίου Β’ από την Ελληνοκυπριακή ηγεσία, μας θυμίζει την παρόμοια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της προηγούμενης Κυβέρνησης. «Κανένα σχέδιο Β’» ο Χριστόφιας, «κανένα σχέδιο Β’» και ο Αναστασιάδης. Με αυτή τη λογική, είναι σαν να συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο Κυπριακό, χωρίς αλεξίπτωτο.

Επιβάλλεται επιτέλους, εννέα μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συγκαλέσει την πολυήμερη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για τον καταρτισμό γενικού σχεδιασμού για την επίλυση του Κυπριακού (συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Β’).

Είναι μια εξαγγελία που χρονολογείται από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Τι άραγε περιμένει και δεν γίνεται επιτέλους αυτή η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να χαράξει στρατηγική και το πλαίσιο των Ελληνοκυπριακών θέσεων;