Επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου – Ομάν

Ξεκίνησε χθες, 12 Οκτωβρίου 2017, τις επαφές του στο Σουλτανάτο του Ομάν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη χώρα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ομάν Σεϊχη Khalid bin Hilal Al Maawali. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Νίκος Τορναρίτης, κες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. κ. Κωστής Ευσταθίου και Μιχάλης Γιωργάλλας.

Πέραν της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου κ. Al Maawali, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Fahd bin Mahmood Al Said, την Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου (Άνω Βουλή),δρα Yahya bin Mahfoudh Al Mantheri, τον Υπουργό Επικρατείας της Bασιλικής Aυλής κ. Khalid bin Hilal al Busaidi και την Πρόεδρο της Αρχής Προώθησης Επενδύσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών του Ομάν (ITHRAA) δρα Salem bin Nasser Al Ismaily. Όλες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ φιλικό κλίμα. Επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και επανατονίστηκε η αμοιβαία στήριξη σε θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, περιλαμβανομένου του Κυπριακού προβλήματος. Ειδικότερα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή για σύντομη αποκατάσταση της ενότητας του λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, εξάλλου, εκφράστηκε επίσης, η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου – Ομάν σε πρακτικότερα πλαίσια και ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της έρευνας και της παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε με περισσότερες λεπτομέρειες προηγούμενη προκαταρτική πρότασή του για συνεργασία των Προέδρων Κοινοβουλίων μικρότερων χωρών της Μέσης Ανατολής, η οποία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες έμπρακτης συνεργασίας σε τομείς ήπιας πολιτικής προς βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και μακριά από αντιπαραθέσεις που διαχρονικά ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή. Η πρόταση του κ. Συλλούρη έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης με προοπτική περαιτέρω επεξεργασίας της τόσο με το Ομάν, όσο και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι χθεσινές συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου προς τιμή του Κύπριου ομολόγου του και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε. Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης συνεχίζεται με περισσότερες επαφές με υψηλούς αξιωματούχους του Ομάν και επισκέψεις πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.