Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017.

Συγκεκριμένα ο ΔΟΣ τον οποίο καταρτίζει μηναία το ΚΟΕ, υποχώρησε στο 110,9 μονάδες τον Αύγουστο από 117,9 τον προηγούμενο μήνα, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες λόγω λιγότερο θετικών αξιολογήσεων της παρούσας κατάστασης και σημαντικής αναθεώρησης προς τα κάτω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών τους επόμενους τρεις μήνες.

Η μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στις κατασκευές, τη μεταποίηση και ανάμεσα στους καταναλωτές είχε λιγότερο σημαντική επίδραση στη μείωση του ΔΟΣ τον Αύγουστο, σύμφωνα με το ΚΟΕ. Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε σταθερό στα θετικά επίπεδα του Ιουλίου.

Σημαντική βαρύτητα στην κάμψη του κλίματος στις υπηρεσίες είχαν οι δυσμενέστερες απαντήσεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο για την παρούσα κατάσταση και την αναμενόμενη ζήτηση στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς και σε υπηρεσίες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, όπως, επίσης, και η προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών στους υποτομείς των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών αποθήκευσης και δραστηριοτήτων υποστηρικτικών προς τις μεταφορές.

Ο ΔΟΣ είχε κορυφωθεί το Μάιο στις 118,4 μονάδες.

«Κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2017, ο ΔΟΣ κατέγραφε εξαιρετικά ψηλές τιμές, κυρίως λόγω του ιστορικά ψηλού επιπέδου αισιοδοξίας στον τομέα των υπηρεσιών. Παρά την πτώση που σημειώθηκε τον Αύγουστο, ο ΔΟΣ παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του, αντικατοπτρίζοντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία», αναφέρει το ΚΟΕ.

Η μείωση του ΔΟΣ τον Αύγουστο, αναφέρεται, πιθανόν να είναι παροδική λόγω της μεταβλητότητας των μηνιαίων στοιχείων, ή ίσως να προμηνύει κάποια σταθεροποίηση των ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που αναμένεται ότι θα φανεί από τις έρευνες των επόμενων μηνών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Check Also

Κ.Ε. σε ΑΚΕΛ: Είναι καλά γνωστό ποιος περιφρόνησε τους πολίτες και κατέληξαν στη φτώχεια

Κ.Ε. σε ΑΚΕΛ: Είναι καλά γνωστό ποιος περιφρόνησε τους πολίτες και κατέληξαν στη φτώχεια Είναι …

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του Αβέρωφ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του Αβέρωφ Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 12 …