Επιβραδύνεται η μείωση των τιμών κατοικιών λόγω απομόχλευσης

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατέγραψαν τη μικρότερη τριμηνιαία μείωση (2%) των τελευταίων πέντε τριμήνων (από το Μάρτιο του 2013).

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των τιμών για τις οικίες σε όλες τις επαρχίες και για τα διαμερίσματα σε όλες τις επαρχίες εκτός της Πάφου και της Αμμοχώστου. Ωστόσο, η τάση απομόχλευσης, που παρατηρείται, σύμφωνα με την ΚΤ, με τον αριθμό των νέων οικιστικών δανείων να είναι εξαιρετικά περιορισμένος, δικαιολογεί τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών. Η τάση απομόχλευσης οδήγησε σε μείωση κατά 419 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό των οικιστικών δανείων τον Ιούνιο του 2014, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 9,1%, έναντι ετήσιας μείωσης 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι τιμές οικιών μειώθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση και οι τιμές διαμερισμάτων κατά 8,9%.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά δεδομένα για την αγορά κατοικίας δημιουργεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων (Κύπριοι και αλλοδαποί), ο οποίος κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 65,1% σε παγκύπριο επίπεδο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ειδικότερα, οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών, σύμφωνα με την ΚΤ, παρουσίασαν τριμηνιαίες μειώσεις 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με μειώσεις 2,6% και 2,7%, αντίστοιχα, κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές διαμερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (4,5%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Λευκωσίας (1,4%).

Στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, οι τιμές διαμερισμάτων ήταν χαμηλότερες κατά 2,1% και 3,0%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην επαρχία Πάφου οι τιμές διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,8%.

Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας (2,1%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου (0,1%). Στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι τιμές οικιών ήταν χαμηλότερες κατά 1,8%, 1,9% και 1,3%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.