Επιβάλλεται κλιμάκωση των μέτρων και των πολιτικών αντιδράσεων μας

Μόνο μετά από μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να καρπωθούν τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ

Η συνεχιζόμενη νέα τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και η κλιμακούμενη ένταση που επιχειρεί η Τουρκία, καταδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ανεπαρκή.

Η αποθράσυνση της Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των χλιαρών και γενικόλογων διεθνών αντιδράσεων, επιβάλλει κλιμάκωση των δικών μας μέτρων, έτσι ώστε να προκληθεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία και να ευαισθητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθεση κλιμάκωσης των μέτρων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιλογές.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, εμμένει στη θέση του και ζητά να εφαρμοστούν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχουν προταθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην Τουρκία.

Σε σχέση, τέλος, με τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ αλλά και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, για ακόμα μια φορά, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για το Φυσικό Αέριο, ούτε αποδεχόμαστε αυτό να γίνει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω της νέας τουρκικής εισβολής.

Μόνο μετά από μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να καρπωθούν τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ. Σε καμιά άλλη περίπτωση.