Επεξεργασία κινήτρων για περιουσίες στα κατεχόμενα

Ο Υπουργός εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα μακράς σύσκεψης η
οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και άλλοι υπηρεσιακοί Λειτουργοί, με θέμα την επεξεργασία κινήτρων για Ελληνοκυπρίους που ενδιαφέρονται ή θα ενδιαφερθούν να πωλήσουν ή/ και να αγοράσουν ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Υπουργική Επιτροπή εξέτασε τρόπους, με τους οποίους το κράτος θα μπορέσει, παρά τους περιορισμούς που δημιουργεί η οικονομική κρίση, να δημιουργήσει κάποιο Ταμείο ή Τράπεζα, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων διαθέτουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, προκειμένου αυτοί να μην προσφεύγουν στην “επιτροπή αποζημιώσεων” του ψευδοκράτους.

“Το μήνυμα”, δήλωσε ο κ. Χάσικος, “είναι ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει, πρώτα από όλα, πάρα πολύ σοβαρά υπ` όψη τις ανάγκες των προσφύγων και από εκεί ξεκινούμε. Δεύτερον, τις εισηγήσεις που έχουν κάνει τα κόμματα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, μαζί με τις δικές μας παρατηρήσεις και η προσπάθεια από εμάς είναι, σύντομα, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρούμε διέξοδο”.

Μπορεί, είπε ο Υπουργός, “να μην είναι καθολική η λύση του προβλήματος, αλλά, μέσα από τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι, να βρούμε κάτι, έστω, να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους”.

“Όποια λύση προκριθεί”, είπε ο κ. Χάσικος, “προϋποθέτει χρήμα και, με δεδομένο ότι χρήματα σήμερα δεν υπάρχουν, εμείς λέμε, από αυτά που υπάρχουν σήμερα για σκοπούς προσφύγων, τα 80 τόσα εκατομμύρια ευρώ στον ΚΦΙΚΒ και τα άλλα 65 εκατομμύρια ευρώ που είναι για σκοπούς στέγασης προσφύγων κ.λπ., να εξετάσουμε το πώς τα διαχειριζόμαστε κατά τρόπο καλύτερο, έτσι ώστε να μέρος των χρημάτων τούτων να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι είναι μάλλον αδύνατο να μεταφέρουμε συντελεστή από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκεται να διορθώσει.

Όπως ανέφερε ο κ. Χάσικος σε δηλώσεις του, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη σύσκεψη που κράτησε δύο περίπου ώρες, “το θέμα είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολο, διότι όλες οι εισηγήσεις, που ετέθησαν ενώπιον της υπο-επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, προϋποθέτουν χρήμα, δηλαδή θα πρέπει το κράτος να δημιουργήσει Ταμείο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτήν του πρόσφυγα”.

Δηλαδή, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, “να μην προσφύγει στην `επιτροπή` αυτήν των κατεχομένων, αλλά, την ίδια στιγμή, να υπάρχει, από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, ένα άλλο Ταμείο, μία Τράπεζα ή παρατράπεζα, η οποία να μπορεί να τον ικανοποιήσει, έστω και στο πλαίσιο αυτών των εξευτελιστικών ποσών που παίρνει σήμερα από την `επιτροπή` των κατεχομένων”.

“Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα”, τόνισε ο κ. Χάσικος, αναφέροντας ότι “η Επιτροπή των Υπουργών σήμερα ασχολήθηκε, ουσιαστικά, με τις εισηγήσεις των κομμάτων, όπως αυτές είχαν τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, έχουμε κάποιες απόψεις, παρατηρήσεις και θα καταβληθεί η προσπάθεια, μέσα από υφιστάμενες δομές, όπως είναι ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, αλλά και με άλλες προτάσεις, χωρίς να επηρεάζουμε ουσιωδώς τα ήδη προϋπολογισμένα για σκοπούς προσφύγων, να ικανοποιήσουμε, στο βαθμό που μπορούμε, αυτό το αίτημα των προσφύγων, που όχι μόνον ενοχλεί αλλά, δυστυχώς, δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και ιδιαιτέρως επί του περιουσιακού”.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι, πέραν των οικονομικών κινήτρων που θα δοθούν, θα πρέπει να γίνει και επίκληση του πατριωτισμού των εκτοπισθέντων – προσφύγων, ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να προσβάλει ή να θίξει κανέναν Κύπριο.

“Εγώ λέω”, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, “ότι είμαστε όλοι πατριώτες και δεν είναι αυτός ο τρόπος, δηλαδή μέσα από φοβέρες, ή αφορισμούς, ή προκαλώντας τον πατριωτισμό του Κυπρίου, να σταματήσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα“.

Ερωτηθείς εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ένα Ταμείο, ενώ ο Φορέας να είναι κάτι πρόσθετο, ο κ. Χάσικος δήλωσε πως “εκείνο, το οποίο η Επιτροπή σήμερα είδε και θα ακολουθήσει στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, διότι είναι καθαρά οικονομικό το θέμα, αλλά και με την εμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΦΙΚΒ, είναι να εξετάσουμε, μέσα από ποια άλλα Σχέδια μπορούμε να προσφέρουμε στους αιτητές”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν υπάρξει προτάσεις παρόμοιες με όσες ανακοινώθηκαν παλαιότερα για μετατροπή του ΚΦΙΚΒ σε Τράπεζα ή για μεταφορά του συντελεστή δόμησης στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Χάσικος είπε ότι “σε καμμίαν περίπτωση δεν ετέθη θέμα δημιουργίας Τράπεζας ή άλλου Ταμείου και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα από υφιστάμενες δομές ή όργανα που υπάρχουν σήμερα”.
“Ως προς τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης”, συνέχισε, “ως Υπουργείο Εσωτερικών είδαμε το θέμα και είναι μάλλον αδύνατο να μεταφέρουμε συντελεστή από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές”.

Αυτό, δήλωσε ο κ. Χάσικος, “θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να διορθώσει, με την έννοια ότι κανένας δεν μπορεί να καθορίσει ποιος είναι ο συντελεστής στα κατεχόμενα, ενώ από την άλλη θα δημιουργούσαμε τέτοια πληθώρα ή πλεόνασμα συντελεστών στις ελεύθερες περιοχές, που θα είχε αντίκτυπο τόσο στις υφιστάμενες περιουσίες όσο και αναρχία ενδεχομένως στον τομέα της ανάπτυξης”.

“Άρα, λοιπόν”, είπε ο κ. Χάσικος, “δεν συζητούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών το μέτρο αυτό, το οποίο ίσως κάποτε θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, σήμερα όμως με τίποτε”.

“Εκείνο που λέμε όμως και εισηγούμαστε”, πρόσθεσε, “είναι να δοθεί το δικαίωμα σε πρόσφυγες, που έχουν σήμερα κατοικία και εκεί, όπου με την υφιστάμενη νομοθεσία και τις πολεοδομικές ζώνες ή με τις δυνατότητες που έχει, δεν μπορεί να κτίσει, εμείς λέμε “Ναι”, σε αυτές τις περιπτώσεις προσφύγων που θέλουν να κτίσουν πάνω σε υφιστάμενη οικοδομή, να δίδεται παρέκκλιση και να μπορούν να κτίσουν για τα παιδιά τους και αυτό το εισηγούμαστε”.