Επενδύοντας στο Ανθρώπινο Δυναμικό με τη νέα σειρά Διεθνών Προτύπων ISO 30400: Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων

*Της Μαριλένας Νικολάου

Το ανθρώπινο δυναμικό ενός οργανισμού αποτελεί ίσως το ζωτικότερο κεφάλαιό τουκαι γι’ αυτό η επένδυση στους εργαζομένους αποτελεί τον πλέον σημαντικό και καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.

Οι μελέτες δείχνουν ότι σε επιχειρήσεις όπου το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, αποτελούμενο από άτομα θετικά και ποιοτικά οι οποίοι διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις διαδικασίες πρόσληψης και διακυβέρνησης, το γεγονός αυτό συνδέεται με τη μεγαλύτερη οικονομική επίδοση του οργανισμού και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση των εταιρικών κανονισμών και αξιών σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό.

Μια νέα σειρά διεθνών προτύπων αποσκοπεί όχι μόνο να βοηθήσει αλλά και να βελτιώσει τη διαδικασία πρόσληψης και εσωτερικής διακυβέρνησης των ανθρωπίνων πόρων στις επιχειρήσεις.Η νέα αυτή σειρά Διεθνών Προτύπων έχει ως στόχο να βοηθήσει τις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και, τελικά, η προσωπική τους βελτίωση να οδηγήσει στη βελτίωσητων επιδόσεωνολόκληρης της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Τα πρότυπα δύναται να εφαρμοστούν σε κάθε τύπο οργανισμό (ιδιωτικό ή δημόσιο) και ανεξαρτήτως μεγέθους.

Το ISO 30408, Διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων — Κατευθυντήριες Γραμμές στην Ανθρώπινη Διακυβέρνηση, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων το οποίο να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις οργανωτικές και επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά και το οποίο θα δώσει ώθηση στη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών, στην πρόβλεψη και διαχείριση των κινδύνων του ανθρώπινου δυναμικού και θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας εταιρικής νοοτροπίας, η οποία να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της. Προβάλει εργαλεία, διεργασίες και πρακτικές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό τη δημιουργία, διατήρηση και βελτίωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Το ISO 30405, Διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων—Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τις προσλήψεις, παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις αποτελεσματικές μεθόδους και διαδικασίες πρόσληψης, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από όσους συμμετέχουν στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, είτε είναι επαγγελματίες του τομέα είτε όχι. Αναφέρεται,μεταξύ άλλων ,στο πώς να προσελκύσει κανείς, πώς να αναζητήσει, πώς να αξιολογήσει και πώς να προσλάβει ένα νέο υπάλληλο.

Το ISO 30409, Διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων—Προγραμματισμόςθεμάτων εργατικού δυναμικού, βοηθά τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούνκαλύτερα στις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις που θέτουν για το προσωπικό τους, ενώ το ISO 30400, που αφορά τη Διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων—Λεξιλόγιο, προσφέρει μια κοινά αποδεκτή βάση για την κατανόηση και την επικοινωνία μέσω της χρήσης των θεμελιωδών όρων που χρησιμοποιούνται στα πρότυπα του τομέα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

«Τα εν λόγω πρότυπα μπορούν να βοηθήσουν κάθε άτομο που εμπλέκεται σε υπηρεσίες ανθρωπίνων πόρων — ανεξαρτήτως ακαδημαϊκής γνώσης και μεγέθους της επιχείρησης — να δημιουργεί, να διατηρεί και να βελτιώνει διαρκώς τις αποτελεσματικές προσλήψεις και τις διαδικασίες εσωτερικής διακυβέρνησης.», (JamesLewis, Πρόεδρος ISO/TC 260)

Τα πρότυπα της σειράς ISO 30400 έχουν εκπονηθεί από τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO/TC 260 και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ή να τα μελετήσετε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS), ο οποίος είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης της Κύπρου.

*Λειτουργός Διοίκησης και Διεθνών Σχέσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)

Πηγή: ISO