Επενδυτικό σχέδιο Juncker με υποσχέσεις

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία του Προέδρου της Juncker, κατορθώνοντας μέσα σε χρόνο ρεκόρ να εκπονήσει Επενδυτικό Σχέδιο που στοχεύει σε ποσό ύψους 315 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη.

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος, οφείλουν όλοι να παραδεχθούν ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντά με συγκεκριμένο σχέδιο στο μεγάλο έλλειμμα Ανάπτυξης από το οποίο υποφέρει εδώ και αρκετά χρόνια η Ευρώπη.

Το Επενδυτικό Σχέδιο Juncker στοχεύει στην αναχαίτιση της Ανεργίας με δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ευρισκόμενοι στην Ευρώπη που μαστίζεται από την ανεργία, την ύφεση και τα πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, κάθε πρωτοβουλία για επενδυτικά ταμεία ή σχέδια, μας βρίσκουν αλληλέγγυους και συμπαραστάτες. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή περνά από την απραξία σε δυναμικές πρωτοβουλίες για την οικονομία και τις επενδύσεις αξίζει τη στήριξη μας για να επιτύχει. Επιτυχία της Επιτροπής στο τομέα της νέας επενδυτικής πρωτοβουλίας ύψους 315 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, σημαίνει επιτυχία στην Ε.Ε., σημαίνει επιτυχία σε κάθε χώρα της Ε.Ε., σημαίνει επιτυχία, ανάπτυξη, απασχόληση για όλους.

Πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων πρέπει να στοχεύει στα ακόλουθα:

1. Να στηρίξει με άμεσους ή έμμεσους τρόπους τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Εάν δεν κατορθώσει η Ευρώπη να ανακόψει το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχύσει ταυτόχρονα την Επιχειρηματικότητα, τότε η Ανάπτυξη θα αργήσει να έλθει στην Ευρώπη.

2. Να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα σε κάθε χώρα. Υποστηρίζω ότι κάθε χώρα πρέπει να στηριχθεί στους τομείς που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

3. Οι διαδικασίες έγκρισης των αιτήσεων για Επενδύσεις πρέπει να είναι απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Χωρίς υπερβολές, με συγκρατημένη αισιοδοξία και με εμπιστοσύνη στη νέα σημαντική επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένουμε να υλοποιήσει με επιτυχία τους στόχους της για Ανάπτυξη και Απασχόληση, που είναι και δικοί μας στόχοι, στη μικρή μας πατρίδα Κύπρο.

*Αναπληρωτής  Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.  – Ευρωβουλευτής