Επενδυτές αποφεύγουν τα κυπριακά ομόλογα

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τα κυπριακά κρατικά ομόλογα, παρά τη διάσωση της χώρας, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, φοβούμενοι ότι οι όροι της συμφωνίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αφόρητη ύφεση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του νησιού να εξοφλήσει τα χρέη του.

Η επιβολή απωλειών στους καταθέτες των τραπεζών αναμένεται να υπονομεύσει περαιτέρω το υπερμεγέθες τραπεζικό σύστημα – την κύρια βιομηχανία του νησιού, σημειώνει το Reuters.

Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρει το Reuters, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αποφυγή της εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες και το συνηθισμένο φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας, είναι πιθανό να καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση για χρόνια, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να είναι πιο επώδυνη από αυτήν που έχει υποστεί η Ελλάδα.

Αν η οικονομική συρρίκνωση κατά τα επόμενα χρόνια είναι βαθύτερη από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, όπως στην Ελλάδα, η τρόικα και η Κύπρος θα πρέπει να εξεύρουν νέα κεφάλαια για να γεφυρώσουν το χάσμα που θα προκύψει.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τελικά η Τρόικα να προσπαθήσει να επιβάλει απώλειες στους κατόχους κυπριακών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές.

Η τιμή του κυπριακού ομολόγου, λήξης 2020 ήταν 64 σεντ του ευρώ την Πέμπτη, ελαφρά μόνο πάνω από τα 61 σεντ που ήταν την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία διάσωσης, έχοντας υποχωρήσει μέχρι και τα 55,75 σεντ την περασμένη εβδομάδα.
“Εάν συρρικνώνεις το τραπεζικό σου σύστημα με τέτοιο δραματικό τρόπο, τότε είναι απίθανο η οικονομία σου να αναπτυχθεί σύντομα”, δήλωσε επενδυτής που δραστηριοποιείται στις αγορές κρατικού χρέους.

“Η άποψη αυτή αντανακλάται σήμερα στους ανθρώπους που λένε:.. Περιμένετε.  Εάν πρόκειται να έχουμε ένα σχέδιο διάσωσης τώρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται να είναι αρκετό. Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είναι ικανοί να αποπληρώσουν το χρέος”.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου, λήξης 2020 ανήλθε στο 12,5%, κάτω από την απόδοση 16,7% που πρόσφερε το ομόλογο, λήξης 2015. Η αναστροφή της καμπύλης απόδοσης – όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων – αποτελεί σημάδι της αύξησης των ανησυχιών για στάσης πληρωμών.

«Η σημερινή καμπύλη απόδοσης δείχνει ότι αν σε διάστημα ενός έτους, η ύφεση είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη, τότε ίσως τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε κίνδυνο”, δήλωσε ο Sohail Malik, επικεφαλής διαχειριστής του χαρτοφυλακίου του Ειδικού επενδυτικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου της EMC.

“Μακροπρόθεσμα, οι αγορές αναρωτιούνται:« Θα παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ;