Επεισοδιακή εκλογή Στάινμπρουκ

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη του Συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο θα εξέλεγε τον υποψήφιο του κόμματος στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μέλη της Greenpeace κατάφεραν να περάσουν από τον κλοιό της ασφάλειας και  ανάρτησαν πανό στο οποίο έγραψαν «Στάινμπρουκ έβγαλες αρκετά λεφτά;». Οταν αποχώρησαν, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επευφήμησαν τον Πέερ Στάινμπρουκ και τον χειροκροτούσαν επί περίπου 10 λεπτά για να του δώσουν στη συνέχεια πανηγυρικά ,

με 93,45% το χρίσμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ετσι,  θα βρεθεί αντιμέτωπος στις γερμανικές εκλογές με την Αγκελα Μέρκελ, το “βαρύ πυροβολικό” της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Στην ομιλία του ο 65χρονος Στάινμπρουκ, προέβαλλε τις διαφορές του με την Αγκελα Μέρκελ λέγοντας οτι «έχει έρθει η ώρα για αλλαγή», απορρίπτοντας κέθε περίπτωση να συμμετέχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα της Μέρκελ, όπως εκείνος που κυβέρνησε τη Γερμανία από το 2005 ως το 2009 και στον οποίο υπήρξε υπουργός Οικονομικών.

«Δεν επιθυμώ απλώς μια μερική αλλαγή στη διακυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω μια εντελώς νέα κυβέρνηση. Θέλω μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του SPD και των Πρασίνων για τη χώρα μας. Δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε
κανέναν μεγάλο συνασπισμό».

Ο επικεφαλής του SPD επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού, στην επιβολή ποσοστώσεων για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, στην υιοθέτηση φορολογικών δικαιωμάτων για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και στην επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της οικογενειακής ζωής.

Το SPD επιθυμεί να αυξηθεί η φορολογία για τα πλούσια εισοδήματα, κάτι στο οποίο είναι αντίθετοι οι Χριστιανοδημοκράτες. «Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των δουλειών που δεν πληρώνουν
αρκετά και εξαιτίας των κακώς χρηματοδοτούμενων πόλεων», κατήγγειλε ο Στάινμπρουκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αναταράξεις από τη συνεχιζόμενη οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχουν βλάψει τη Γερμανία.

«Η οικονομική κρίση έδειξε ότι τα πράγματα έχουν χάσει την ισορροπία τους τόσο στη Γερμανία, όσο στην Ευρώπη και την κοινωνία μας», δήλωσε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο “εμείς’ και λιγότερο ‘εγώ'”, υπογράμμισε ο υποψήφιος του SPD, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να δώσει στους γερμανούς ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα.

Η ομιλία του Στάινμπρουκ, που διήρκησε 100 λεπτά,