Επείγουσα επιστολή Ομήρου στη κεντρική τράπεζα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, διαβίβασε επείγουσα επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας  με την οποία ζητείται όπως η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας διαβιβάσει απόφαση πριν από τη λήξη της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, ότι οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας θα υπόκεινται στις ίδιες μισθολογικές μειώσεις που επιβάλλονται στο δημόσιο τομέα, διαφορετικά τα τέσσερα κόμματα δεν θα ψηφίσουν το μνημονιακό νομοσχέδιο που εξαιρεί τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας από τις γενικότερες αποκοπές.

Η αποστολή της επιστολής αποφασίστηκε στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να συζητηθούν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τα νομοθετήματα για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, με στόχο να κατατεθούν υπό μορφή κατεπείγοντος και να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων ενημερώθηκε για προσχέδιο πρότασης νόμου, για τροποποίηση του Συντάγματος για οικονομική αυτονόμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με βάση την κατ’ αρχήν νομοθετική εισήγηση ο προϋπολογισμός της Βουλής θα εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής και θα ενσωματώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για την ώρα ενώπιον της Σύσκεψης Αρχηγών υπάρχει η κατ’ αρχή θετική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την αποκοπή από τον 13ο μισθό ενώπιον της σύσκεψης αρχηγών τέθηκαν οι προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ.

Στη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε επίσης να διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για να συζητήσουν την κατάθεση νομοσχεδίου με την οποία να υιοθετηθούν στο κυπριακό δίκαιο οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις της Επιτροπής Γκρέκο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά και ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Το απόγευμα θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών για την απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο Αμυνας σε λεωφορεία της μεταφοράς των στρατιωτών.

Με βάση τις πληροφορίες, η σύσκεψη αρχηγών αποφάσισε ότι το απόγευμα ψηφίζονται σε νόμο τα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν τα ταξιδιωτικά γραφεία, συντάξεις και εφάπαξ Βουλευτών, τροποποίηση του νόμου για την ακίνητη ιδιοκτησία με το οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση των τραπεζών στα αρχεία του Κτηματολογίου και για τα τέλη στα αυτοκίνητα ενοικιάσεως.