Επαφές του Υπουργού Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπη στην Ουάσινγκτον

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ, συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Δρα Ερνεστ Μονίζ και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Κύπρο γύρω από τα ενεργειακά.

O κ. Λακκοτρύπης είπε πως διαπίστωσε με πολλή χαρά ότι ο κ. Μονίζ γνώριζε καλά γι’ αυτές τις εξελίξεις.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε και για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μας, ενώ συζητήσαμε και τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου στον ενεργειακό τομέα. Όπως λόγου χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας και προστασίας από καταστάσεις όπως αυτές που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού και φυσικές καταστροφές».

Νωρίτερα, ο κ. Λακκοτρύπης και οι συνεργάτες του, πρέσβης Τάσος Τζιωνής και Ιωάννης Οικονομίδης, είχαν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Amos Hochstein και τη διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βίβιαν Ουόλκερ, που παρέθεσε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή.

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, στη συνάντηση με τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησαν κυρίως θέματα ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας που σχετίζονται, τόσο με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, όσο και την Κύπρο με το Ισραήλ.

Ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε ικανοποίηση για τις συναντήσεις τους με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στις οποίες επαναβεβαιώθηκαν οι γνωστές αμερικανικές θέσεις για τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και έχουν χαιρετίσει και τονίσει με έντονο τρόπο σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε σήμερα τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μετουσιωθεί αυτή η συνεργασία και σε απτά αποτελέσματα. Κι ένα από αυτά είναι ο τρόπος χειρισμού εκτάκτων καταστάσεων σε ό,τι αφορά την έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου, δηλαδή τι θα γίνει αν υπάρξει μία φυσική καταστροφή. Είναι έτοιμοι να συμβάλουν και με τεχνογνωσία και να βοηθήσουν ώστε αυτή η συνεργασία να εμβαθύνει».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την άποψη των Αμερικανών γύρω από τη μεταφορά του φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «έχουν εκφράσει και τη στήριξή τους στην προσπάθεια της Κύπρου για τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, χωρίς όμως να αποκλείουν και άλλες επιλογές που μπορούν να συνυπάρξουν μ’ αυτή».

Αργότερα το μεσημέρι είχε γεύμα εργασίας με ανώτερα στελέχη της Noble Energy με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τσαρλς Ντέιβιντσον και ακολούθησε συνάντηση στο Κογκρέσο με πολλούς ανώτερους συνεργάτες βουλευτών και ενεργειακών, τους οποίους ενημέρωσε γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου.

«Τους αναπτύξαμε τους σχεδιασμούς μας και πώς αυτό συνδέεται με τα αμερικανικά συμφέροντα», είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Μιλώντας στους συνεργάτες των μελών του Κογκρέσου, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει σε χώρες της Απω Ανατολής και ειδικά στην Ιαπωνία και την Κίνα για σύναψη συμφωνιών για το φυσικό αέριο. Μίλησε για τα μεγάλα οφέλη που προσδοκά να αποκομίσει η Κύπρος από την εκμετάλλευση του αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μόνο από το τεμάχιο Αφροδίτη το όφελος θα είναι περί τα 20 δισεκατομμύρια. Ενώ τα αναπτυξιακά έργα υποδομής για το τερματικό υγροποίησης θα δημιουργήσουν περί τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Ακολούθησε συνάντηση με τους επικεφαλής της κοινής επιτροπής Ελληνικών και Ισραηλινών θεμάτων του Κογκρέσου, βουλευτές Ντόιτς και Μπιλιράκη και αργότερα με στελέχη του αμερικανικού κατασκευαστικού κολοσσού Halliburton.

«H Halliburton άρχισε τους τελευταίους μήνες να δραστηριοποιείται στην Κύπρο και της ζητήσαμε ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν, όχι μόνο τις κυπριακές προσπάθειες για εξόρυξη, αλλά κι εκείνες του Λιβάνου και της Κύπρου. Η Κύπρος προσφέρεται για το σκοπό αυτό και το αναδείξαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε σε όλες τις συναντήσεις, αφού για να εξυπηρετήσεις αυτές τις χώρες μόνο από την Κύπρο μπορείς να το κάνεις χωρίς να έχεις πρόβλημα».

Το σημερινό πρόγραμμα του Υπουργού περιλαμβάνει σειρά συνεντεύξεων με Αμερικανούς δημοσιογράφους ειδικευμένους σε ενεργειακά θέματα, ομιλίες στις δεξαμενές σκέψεις German Marshal Fund και Atlantic Council και συνάντηση με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή και το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ).