Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε χθες σειρά συναντήσεων με παράγοντες του Αμερικανο-Εβραϊκού Λόμπι και της κυπριακής παροικίας, ενώ συναντήθηκε και με την τέως Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ιλιάνα Λετίνεν – Ρος.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Αμερικανο-Ισραηλινής Πολιτικής Επιτροπής (AIPAC) στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της οργάνωσης Michael Kassen, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Bob Cohen κι ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων Stephen Schneider.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, οι πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Γιώργος Σιακαλλή και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρόεδρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στην Κύπρο, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μια αναλυτική ενημέρωση για την παρούσα φάση του κυπριακού. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ και οι προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης τους, θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής καθώς επίσης οι σχέσεις Ισραήλ και ΕΕ.

Στη συνάντηση που είχε με τη βουλευτή και θερμή υποστηρίκτρια της Κύπρου Ileana Ros-Lehtinen, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως είναι γνωστό η Αμερικανίδα βουλευτής τον Ιούλιο του 2013 ανέλαβε πρωτοβουλία μαζί με τους βουλευτές Ted Deutch και Gus Billirakis από τη Φλόριδα και τον John Sarbanes από το Maryland και στις 19 Ιουλίου 2013 κατέθεσαν από κοινού ψήφισμα στην αμερικανική γερουσία, το οποίο ζητεί τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δείπνο εργασίας με το εκτελεστικό συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής τους οποίους ενημέρωσε τόσο για την κατάσταση της οικονομίας και για τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψη της όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ομογένειας και της κυπριακής Κυβέρνησης για καλύτερη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.