Επαφές στις Βρυξέλλες – Εξ αποστάσεως η συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Επαφές στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής, θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Μία ημέρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την αποχώρηση της τρόικας, ο κ. Χριστόφιας, θα επιδιώξει στο περιθώριο της Συνόδου, να έχει ουσιαστικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και επιβεβαίωση στήριξης της Κύπρου.

Οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο θα εξακολουθήσουν εξ΄αποστάσεως. Καταληκτική ημερομηνία φαίνεται ότι θα είναι η μέρα που η Pimco θα παραδώσει το πόρισμα-εκτιμήσεις για το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ζήτησαν εγγράφως τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκκρεμή θέματα παραμένουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο και οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Θέματα, που χαρακτηρίζονται πολιτικά και στα οποία δεν φαίνεται να κάνει πίσω ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Τριγμοί όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης  καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται δυσαρεστημένος τμε τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσαν την εντύπωση πως μνημόνιο δεν πρόκειται να υπογραφεί και πως δεν υπάρχει σχέδιο β’ για την οικονομία.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως τίποτα δεν τέλειωσε επειδή έφυγε η τρόικα, αφού οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν εξ αποστάσεως ώστε να γεφυρωθούν και τα τελευταία θέματα που έμειναν ανοικτά.

Το πάρε-δώσε των τελευταίων 24ώρων φαίνεται πως άφησε ανοικτά μόνο τα θέματα φυσικού αερίου και ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει κυρίως ως πολιτικά θέματα.