Επαφές Ν. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα συμμετέχοντας στο 30ό συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και στις εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο συζήτησε το Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά θέματα, κατά τις επαφές του με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναλυτικότερα, είχε συνάντηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κρίστοφερ Σμαρτ και την Αρμόδια για θέματα Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, ΗΠΑ Κριστίνα Μπομπράου.

Αργότερα συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ερικ Ρούμπιν και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ενεργειακή Διπλωματία, Έιμος Χοκστάιν.

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα και όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, κάλυψαν τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Στα διμερή ζητήματα, η συζήτηση ήταν συνέχεια των συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά και την περασμένη εβδομάδα η βοηθός Αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών για τις διμερείς σχέσεις με Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, Αμάντα Σλοάτ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να συναντηθεί με την κ. Σλοάτ.

Με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε ζητήματα στα οποία μπορεί να εμβαθύνει περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών και αμφότερες επιθυμούν να προχωρήσουν.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει «προστιθεμένη αξία» σε πολλά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν ισχυρά συμφέροντα και στις συνομιλίες έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα, από το τεχνοκρατικό μέχρι το πολιτικό.

Σε σχέση με τα ΜΟΕ, είπαν ότι αντιλαμβάνονται την αξία της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ΜΟΕ, ενώ αναμένουν από την Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Συζητήθηκαν επίσης τα ενεργειακά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Για το Ουκρανικό, διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι εξηγήθηκαν οι κυπριακές ευαισθησίες και ελέχθη ότι ως μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος ακολουθεί τις κοινές αποφάσεις.

Τέλος έγινε μία πρώτη συζήτηση για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, το Σεπτέμβριο.